Ders dışı etkinliklerden coğrafya bilgi yarışmalarının bu yarışmalara katılan öğrencilerin görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of geographical quizzes as extracurricular activities by the participant students' opinions an abstract of the dissertation of
  1. Tez No: 354657
  2. Yazar: İSMAİL ÜNALDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Bilgi Yarışması, Coğrafya Bilim Yarışması, Coğrafya Olimpiyatı, Geographic Information Contest, Geography Science Competition, Geography Olympiad
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Coğrafya Bilgi Yarışmalarının yarışmaya katılan lise öğrencilerinin düşüncelerine etkisinin araştırılmasıdır Araştırmanın evrenini İç Anadolu Bölgesindeki Anözder'e bağlı özel liseler, Ankara İli ile İlçelerindeki Özel Liseler ile Devlet Liseleri ve Marmara Bölgesindeki Özel Liseler ve Devlet Liseleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise İç Anadolu Bölgesi'ndeki Anözder'e bağlı Özel Liseler ve Ankara'daki bütün Özel Liseler ile devlet liselerinden, yarışmaya katılan 41 okuldan 82 öğrenci, Marmara Bölgesindeki Liselerarası Coğrafya Bilim Yarışması'na katılan 150 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, nicel verilerin toplanması için önce Anket uygulanmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğrencilerin kişisel bilgileri ile ilgili değişkenler yer alırken; ikinci bölümde coğrafya yarışmalarına katılan öğrencilerin coğrafya bilgi yarışmalarının, Coğrafya Bilim yarışmalarının bu süreçteki tutum ve davranışlarına ilişkin görüşlerini öğrenmek için geliştirilen 24 maddeden oluşan tutum ölçeği yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise iki tane açık uçlu soru bulunmaktadır. Araştırma sürecinde verilerin analizinde ilk olarak Anket soruları değerlendirilmiştir. Daha sonra anketten elde edilen bilgilerin istatistiksel analizleri, SPSS programı ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Coğrafya Bilgi Yarışmalarının öğrencilerin derslerinde daha başarılı olmalarına, ders çalışma alışkanlığı kazanmalarına, coğrafyaya karşı ilgilerinin ve genel kültürlerinin artmasına, coğrafya dersinin daha fazla sevilmesine, coğrafya öğretmenlerine karşı bakış açılarının olumlu yönde değişmesine yol açtığı yönünde önemli bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında ders dışı aktiviteler içerisinde bulunan Coğrafya Bilgi Yarışmaları ile ilgili ileride yapılacak araştırmalar için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this dissertation is to study the attitudes and behaviours of the participants, who participates in the geographical quizzes, during the quiz process. The target of this study is; private high schools dependent to Anözder in the Central Anatolia Region, privet and state high schools from Ankara, the Marmara Region and the Central Anatolia Region. The sample model of the study will be the all private high schools in Ankara and the high schools from Central Anatolia Region which are dependent to Anözder, 82 students from 41 high schools and 150 students who participated in the Marmara Region High Schools Geography Science Contest . At the outset a survey which consists of variable student personal information, the attitude scale which gives includes 24 substances about the attitude and behavious of the participants and two open-ended questions will be filled by the participants. Primarily the survey questions were evaluated in the research process. Then, statistical analysis of the information obtained from the survey will be evaluated with the SPSS software. As conclusion the research has proved Geographic Information Competitions has following effects on students: increased performance in the lectures, regular studying habbits, increased attention on geography and general culture, extra attention and sympathy on geography lessons and geography teachers. This dissertation also includes several recommendations for further researches on the topic of geographical quizzes as extracurricular activities.