Aspects of visual structuring of urban form in Ankara
Ankara kent formunun görsel kurgusu
- Tez No: 35469
- Danışmanlar: DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Görsellik, Görülebilirlik, Görsel Kurgu, Topografya, İnsan Yapısı Kentsel Elemanlar, Siluet, Kentsel Yapı, Urban Visuality, Visibility, Visual Structuring, Topography, Man-made Urban Elements, Silhouette, Urban Morphology
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tezde Ankara kentsel formu görsel özellikleriyle incelendi. Amaç, kentin özgün imajını belirleyen elemanları ve oluşumları belirlemekti. Bu çerçevede, topoğrafik ve insan yapısı kentsel elemanların görsel potansiyelleri üzerine bir model geliştirildi. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen yapısal çözümleme yöntemi kullanılarak Ankara'daki temel kentsel oluşum tipleri çerçevesinde şehrin görselliği tartışıldı. Topoğrafik ve insan yapısı kentsel oluşumların şehrin tarihi boyunca kurdukları ilişki, kentsel imaja etkileriyle incelendi. Bunların dışında, Ankara kalesini konu alan bir kesit-görüntü çalışması, kentsel görselliğin analizinde örnek bir model olarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, urban form of Ankara is examined with its visual characteristics in order to clarify the determining elements and patterns that create its distinctive image. Within this scope, a critical model regarding the visual offerings of topographical forms and man-made urban elements is improved. Using the structure derived from this conceptual work, Ankara's visuality is discussed through its main urban formation types. The relationship of topography to man-made urban entity throughout history is put forward with its effects on the urban image. Apart from those, a section-view study for the Citadel is handled as an examplary model for urban visuality analysis.