A Study on Gmsk modulation and channel simulation
'Gaussian' En az kaydırmalı anahtarlama modifasyonu ve kanal simulasyonu üzerine bir çalışma
- Tez No: 35468
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Hücresel Telefon, Modülasyon, Kanal Simülasyonu, Global Systems for Mobile Communications (GSM), Modulation, Channel Simulation
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZ 'GAUSSIAN' EN AZ KAYDIRMALI ANAHTARLAMA MODÜLASYONU ve KANAL SİMÜLASYONU ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA EKEN, Semih Koray Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüyal ERGÜL Şubat 1994, 101 sayfa Bu tezde, band genişliği ile bit aralığı çarpımı 0.3 olan 'Gaussian' En Az Kaydırmalı Anahtarlama modülasyonu (GEKA) incelenmiştir. Bu modülasyon tipi. Sayısal Hücresel Telefon (SHT) sistemi için standart kabul edilmiştir. Hazırlanan bir tablo yardımıyla, SHT uygulamalarında kullanılmak üzere, GEKA modulator yazılımı Sayısal Sinyal İşleyicisine yazılmıştır. GEKA modülasyonu, doğrusal olmamasına rağmen, En Büyük Olasılıklı Dizi Kestirimi yönteminin SHT sisteminin alıcı kısmında kullanılabilmesi için, doğrusal bir modülasyon tipi olan OQAM'a benzetilmiştir. Ayrıca, COST 207 tarafından tanımlanan kanal modelleri üzerinde çalışıldı. SHT alıcısının performansım ölçmek üzere, şehiriçi tipik ve kötüile dağlık arazi kanal şartlarını ve bütün araç hızlarını simüle eden bir yazalım hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON GMSK MODULATION AND CHANNEL SIMULATION EKEN, Semih Koray MS in Electrical and Electronical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüyal Ergül February, 1994, 101 pages In this thesis, Gaussian Minimum Shift Keying (GMSK) modulation with bandwidth-bit period product (BT) of 0.3 is studied. This is the standard modulation type for GSM (Global Systems for Mobile Communications). By using a look-up table, a GMSK modulator software is implemented on DSP (Digital Signal Processor) for GSM applications. Although GMSK modulation is non-linear, it is approximated to the Offset Quadrature Amplitude Modulation (OQAM) which is a linear modulation, so that the Maximum Likelihood Sequence Estimation (MLSE) method was possible in the receiver part of GSM. Moreover, the channel models defined by COST 207 are studied. A modular channel simulator software, simulating Typical Urban (TU), Bad Urban(BU), Hilly Terrain (HT) channels and all the mobile speeds, is prepared to test the performance of the GSM receiver.