The obligation of the UN during genocide: The case of Rwanda
Soykırım sırasında BM yükümlülüğü: Ruanda örneği
  1. Tez No: 354740
  2. Yazar: SANDER BOEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA KÖK ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ruanda, Soykırım, Solidarizm, Çoğulculuk, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Soykırım Sözleşmesi, Rwanda, Genocide, Solidarism, Pluralism, United Nations, Security Council, Genocide Convention
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Nisan 1994?ten Haziran 1994?e kadar, çoğunluğu Tutsi olan 800.000 kişi Ruanda?daki korkunç bir soykırıma kurban gitti. Bu soykırım nefret edilen Tutsi azınlığından ülkeyi temizlemek için, çoğunlukta olan Hutu tarafından işlendi. BM?nin soykırım durumunda nasıl bir yanıt vermesi gerektiği konusunda çoğulcu uluslararası toplum ile dayanışmacı uluslararası toplum arasında güçlü bir tartışma var. Solidaristler, 1948 Soykırım Sözleşmesi ve BM Şartı'nı göstererek yasal zorunluluk insani müdahaleyi savunuyorlar. Çoğulcu bilim adamları bu argümanı çürütmek için, insani müdahale için bir yasal çerçeve olmadığını iddia ediyor. Ayrıca BM?nin ahlaki yükümlülüğünü reddediyorlar. Solidaristler adalet ve evrensel hakları savunurken, çoğulcular düzene önem verip egemenlik ve saldırmazlık ilkelerini savunurlar. BM'nin tepkisi, ve özellikle de Güvenlik Konseyi, Ruanda soykırımı sırasında galip çoğulcu motifleri göstermektedir. Güvenlik Konseyi, soykırımın meydana geldiği gerçeğini gizledi. Bunun yerine, bunu sadece siyasi olarak ve Ruandalılar tarafından çözülebilir bir iç savaş olarak tanımladı. Sonunda Güvenlik Konseyi UNAMIR misyonununa yetki verdi. Ama bu girişim çok geç geldi ve etkisiz oldu. Bu nedenle çoğulcu motiflerin, Ruanda'daki dehşeti arttıran bir etkisi olduğunu savunuyorum.
Özet (Çeviri)
From April till June 1994, 800,000 people, mostly Tutsi, fell victim to a horrific genocide in Rwanda. This genocide was committed by the Hutu majority to cleanse the country of the hated Tutsi minority. There is a powerful debate between scholars of the pluralist international society and the solidarist international society about how the UN should respond in case of genocide. Solidarists argue in favor of humanitarian intervention and point to the legal obligation anchored in the 1948 Genocide Convention and the UN Charter. Pluralist scholars refute this argument and claim there is no legal framework for a humanitarian intervention. They also clash the moral obligation of the UN. Solidarists emphasize justice and universal rights, whereas pluralists stress order and the principles of sovereignty and non-intervention. The response of the UN, and the Security Council in particular, illustrate pluralist motives prevailed during the Rwandan genocide. The Security Council obscured the fact that genocide was actually occurring. Rather, they defined it a civil war which could only be solved politically and by the Rwandans themselves. Eventually the Security Council authorized the UNAMIR mission. But this initiative came too late and was ineffective. Therefore I argue that pluralist motives contributed to the horrors in Rwanda.