İslam Hukukunda hasta hakları
Patient rights in Islamic Law
  1. Tez No: 354750
  2. Yazar: AHMET HAMDİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ YARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Hasta, Hasta Hakları, Temel Hak ve Hürriyetler, İnsan Hakları, Islamic Law, Patient, Patient Rights, Fundamental Human Rights and Freedoms
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Toplumların gelişmişlik seviyeleri fertlerinin mutlulukları ile ölçülür. Bir toplumun mutluluk endeksi yükseldikçe o toplumun refah ve medeniyeti seviyesi yükselmiş olur. Bunun için toplumun bütün bireylerinin mutluluk seviyelerinin yükselmesi gerekir. Bu yüzden toplumların zayıf halkalarını oluşturan kesimlerin mutluluğu için bütün toplumun gayret göstermesi lazımdır. Hastalar toplumu oluşturan en zayıf halkalardan biridir. Bu kesimin mutlu olabilmesi ise haklarını eksiksiz elde etmeleri ile bir nebze olsun temin edilmiş olacaktır. Bu nedenle hasta hakları, toplumun gelişmişlik ve medeniyet seviyesini göstermesi açısından önemlidir. Bu haklar hasta lehine bütün topluma karşı dinen, ahlaken ve hukuken korunmuş haklardır. Bu tez hasta haklarının nelerden ibaret olduğunu İslam hukuku açısından ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract Development ss index of a society increases, the higher social welfare and civilization level develops. To achieve this, it is required to improve happiness level of all individuals of the society. Thus, entire society should strive for the happiness of the parts representing weak links in the chain of society. Patients represent one of the weakest link in the chain. Happiness of this segment of the society may be partially ensured through enabling them to enjoy the patient rights in complete. Therefore, patient rights are especially important in that they indicate the development and civilization level of a society. Such rights are rights in law, ethics and religions in favor of the patient against entire society. This study aims to depict the patient rights from the perspective of Islamic Law.