Sosyal sağlık bakımından ilköğretim okullarının durumu ve velilerin bu konudaki öğrenme gereksinmeleri: Manavgat örneği
- Tez No: 354779
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT MİSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sağlık, yetişkin eğitimi, sağlıklı okul çevresi, sağlık okuryazarlığı, sosyal destek, ebeveyn desteği, Social Health, adult education, healty school environment, health literacy, social support, parental support
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu araştırma, Antalya İli Manavgat İlçesinde sosyal sağlık bakımından kamu ilköğretim okullarının durumunu ve velilerin bu konudaki öğrenme gereksinmelerini saptamayı amaçlamaktadır. Tarama modelinde olan bu aralştırmanın evreni Manavgat ilçesinde bulunan kamu ilköğretim okullarından görev yapan okul yöneticilerinden ve bu okullarda öğrencisi bulunan velilerden oluşmaktadır. Veriler 10 ilköğretim okulu yöneticisinden ve tabakalı örnekleme yoluyla seçilen veli örnekleminden toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde ve ki kare tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, fiziksel çevre sağlığı açısından okulların hemen tamamının okul çevre sağlığı kriterlerine uygun olmadığı saptanmış; velilerin fiziksel okul çevresinin hangi özellikleri taşıması gerektiği konusunda öğrenme gereksinmeleri olduğu anlaşılmıştır. Velilerin neredeyse tamamına yakınının çocuklarına bilgisel destek konusunda; yarıdan çoğunun araçsal destek konusunda; büyük çoğunluğunun duygusal destek konusunda olumlu davranışlar içersinde olduğu belirlenmiştir. Ancak sosyal desteğin bu üç boyutunda da azımsanmayacak ölçüde yeterli desteği sağlamayan veli bulunduğu ve bunların sosyal destek konusunda öğrenme gereksinmesinin olduğu anlaşılmıştır. Öğrenci başarısını etkileyen çevresel etmenlerle ilgili hemen hiç eğitim almamış olan velilerin çoğunluğu böyle bir eğitim almaya isteklidirler. Yarıya yakını eğitimi hafta sonu gündüz üçte biri ise hafta içi gündüz almayı tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This research aims to find out the condition of public primary schools in Manavgat, Antalya in terms of social health care and the learning needs of parents about this issue. The universe of this research that is in screen model comprisespublic primary schools in Manavgat. Data was collected from administers of 10 primary schools and parent sample selected through stratified sampling. In data analysis, frequency, percentage and chi square techniqueswere used. According to research findings, it is detected that almost every school is not suited for school environment health criteria from the point of physical environment health and it is understood that parents need to learn about the features of physical environment of schools. It is identified that almost all of the parents have has positive supportforinforming their children, more than half of them give instrumental support and the majority of them give emotional support to their children. However, it is understood that the number of parentsthat do not give enough support to their children in these three extents of social support is still high and the parentsthat do not give any support to their children require learning needs about social support. The majority of parents who did not take any education about the environmental factors which affect student success are willing to take an education like that. Nearly half of these parents prefer to takethis education at the weekends in the daytime and one third of them prefer this education on weekdaysin the daytime.