A Study of partially balanced group divisible treatment incomplete black designs
Kısmen dengeli gruplandırılabilir muameleli tam olmayan blok tasarımları üzerine bir çalışma
- Tez No: 35480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. QAMARUL İSLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: BTIB Tasarımlar, Muamele-kontrol mukayeseleri, Gruplara Ayrılabilen Tasarımlar, A-Optimal Tasarımlar, Kontrol ile çok yönlü mukayeseler, BTIB Designs, Treatment-control comparison, Group-divisible Designs, A-Optimal Designs, Optimal Design, Multiple comparisons with the control
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZ KISMEN DENGELİ GRUPLANDIRILABILIR MUAMELELİ TAM OLMAYAN BLOK TASARIMLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA «. U?UR, Gamze Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Asstt. Prof. Dr. M.Qamarul İSLAM Nisan, 1994, 167 sayfa Dengeli muameleli tam olmayan blok (BTIB) tasarımları, Bechoffer ve Tamhane (1981) tarafından v > 2 test muamelesinin“b”sayıdaki blokta bir kontrol ile mukayesesi için uygundur. Bilgi matrisinin (M matrisi) tam simetriye sahip olma kısıtına bağlı olarak, birçok v,b, ve k değeri vardır ki BTIB tasarımı bulunmamaktadır. Yeni bir tasarım sınıfı olan“Kısmen Dengeli Gruplandırılabilir Muameleli Tam Olmayan Blok Tasarımları ”(PB GD TIB) burada tanıtılmıştır. Bu sınıf bilgi matrisinin tam simetriye sahip olma durumunu aramamakta ve dolayısıyla, BTIB tasarımlarını da bir alt sınıf olarak içeren daha geniş bir sınıftaki tasarımların incelenmesine olanak vermektedir. Bilgi matrisinin simetrisi çok etkilenmemekte ve baştaki köşegen elemanları eşit olarak kalmaktadır. Böylece, alışılagelmiş olan A-Optimal olma (M- matrisi'nin izninin minimum olması) fikri korunmuştur ve A-Optimal tasarımlarını kolaycaelde etmek mümkün olacaktır. Jeneratör tasarımlar sınıfı (CGD), (bunlar sonlu sayıda olup diğer bütün tasarımların oluşturulmasında kullanılan elementer tasarımlardır) k = 2,3,4 ve v = 4,6,8,9,10,12 için oluşturulmuştur, k = 3,4 ve v = 4,6,8,9,10,12 için A-Optimal tasarımlar elde edilmiştir. Yukarıda verilen k ve v değerlerinde A-Optimal tasarımları bulmak için kullanışlı ve etkili bir bilgisayar algoritması tasarlanmıştır. Bu algoritma aynı zamanda bu sınıftaki her tasarımın oluşumunu jeneratör tasarımlar sınıfı yoluyla vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF PARTIALLY BALANCED GROUP DIVISIBLE TREATMENT INCOMPLETE BLOCK DESIGNS U?UR, Gamze M.S. in Statistics Supervisor: Asstt. Prof. Dr. M.Qamarul ISLAM April, 1994, 167 pages Balanced Treatment Incomplete Block (BTIB) designs introduced by Bechhofer and Tamhane (1981), are appropriate for comparing V>2 test-treatments with a control in“b”blocks of size“k”each. Due to the restriction of complete symmetry of information matrix (called M matrix), there are many good values of v,b, and k where no BTIB designs exist. A new class of designs, called Partially Balanced Group Divisible Treatment Incomplete Block (PB GD TIB) designs is introduced here. This class, relaxes the condition of complete symmetry of the information matrix, therefore leads to the study of a larger class, which includes BTIB designs as a sub-class. The symmetry of information matrix is not affected much, and the elements of the leading diagonal keep remaining equal. Hence, the conventional idea of A-Optimality (trace of M ) is preserved and A-Optimal designs can be obtained easily. XllThe class of generator designs (CGO), (a finite set of elementary designs which are used in the construction of all other designs in the class) are constructed for k = 2,3,4 and v = 4,6,8,9,10,12. The A-Optimal designs for k = 3,4 and for all v values are obtained. A practical and efficient computer algorithm, for finding A-Optimal designs for the values of k and v given above is designed. The algorithm also gives the structure of any design in the class through the class of generator designs.