Hastane yönetim etkinliğinde yerleşim planının önemi: S.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir model çalışması
The importance of layout organization in hospital management efficiency: A model in S.U. Medical Faculty Hospital
- Tez No: 354853
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sağlık Yönetimi, Yönetimsel Etkinlik, Mekansal Yerleşim, Yerleşim Planı, Hastane Mekan Organizasyonu, Health Management, Administrative Efficiency, Spatial Layout, Layout Plan, Hospital Layout Organization
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 309
Özet
Günümüzde talebin gittikçe arttığı ve her gün daha fazla insanın sağlık hizmeti alabilmek için başvurduğu sağlık kuruluşları, fiziksel olarak çok geniş alanları kaplamakta ve çoğalan uzmanlık alanları sebebiyle gittikçe artan sayıda poliklinik ve laboratuar birimleri ile hizmet vermektedirler. Fiziksel ve niteliksel olarak büyük ilerlemeler gösteren hastanelerde, hastaların hastane içindeki birimlere ulaşımları büyük ve beklenmeyen sorunlar oluşturmaya başlamış ve hastanelerde biriken yoğun kalabalıklar bu durumu kronik bir sorun haline getirmiştir. Bu durum, hastane yöneticilerini, hastane mekân organizasyonu ve özellikle poliklinik ve laboratuar birimlerinin hastane içerisindeki yerleşim planları üzerinde düşünmeye sevk etmiştir.Bu çalışmada, en uygun hastane yerleşim planlarını oluşturarak hastane içi ulaşım problemlerini ve bu problemlerden kaynaklanan kaynak israflarını en aza indirebilmek amacıyla bir yazılım gerçekleştirilmiş ve bu yazılım vasıtasıyla en uygun hastane yerleşim planlarının oluşturulabilmesi için bir model önerisi geliştirilmiştir.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, hastane yönetimi ve yöneticiliği ile ilgili genel bilgilere yer verilmiş, ikinci bölümde hastane yönetiminde etkinlik üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde hastanelerde yerleşim planı ve mekânsal yönetim süreci değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise; geliştirdiğimiz yazılım kullanılarak S.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi örneği üzerinde bir hastane yerleşim planı modeli oluşturulmuş ve sonuçlar hakkında detaylı bilgi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, every day more and more people increasingly demand to receive health-care from health care organizations, so hospitals cover physically large areas and due to the increasing number of expertise more laboratory units and polyclinics are needed to serve. Although hospitals have gained great advances physically and qualitatively, transportation of patients to units in hospitals have started to build large and unexpected problems and dense crowds in hospitals has made this situation a chronic problem. This problem has led hospital managers to think about hospital layout plans especially on laboratory units and polyclinics locations. In this study, in order to solve transportation problems in hospitals by creating the most appropriate hospital layouts and to minimize resource waste, we implemented software to create the best layout of the hospital to be developed. The study consists of four sections. In the first part, general information about hospital management and organization is given, in the second part, effectiveness of the management of the hospitals is argued, in the third part, layout plans and spatial management process in hospitals is evaluated. In the fourth part, using the software we developed, a layout model of the S.U. Medical Faculty Hospital is created and detailed information about the layout results are presented.