Postpartum kanama sebebiyle uygulanan bakri balon olgularının retrospektif analizi
Retrospective analysis of bakri balloon use in postpartum hemorrhage
  1. Tez No: 925772
  2. Yazar: YASİN ONUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum Kanama, Bakri Balon, Uterin Atoni, Intrauterin Balon Tamponad, Postpartum Hemorrhage, Bakri Balloon, Uterine Atony, Intrauterine Balloon Tamponade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç : Tersiyer merkez olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde Bakri balon uygulanmış olguların geriye dönük analizini yaparak, Bakri balon kullanımıyla çeşitli diğer cerrahi yöntemlerin kombinasyonunun etkinliğiyle ilgili bilgi edinmek, Bakri balon ve postpartum enfeksiyon ilişkisini araştırmak, Bakri balon başarısızlığıyla ilgili olası risk faktörlerini belirlemek, Bakri balonun kanama tedavisinde intrakaviter kaç saat kalmasının kanamayı durdurmada yeterli olduğuna ulaşmak ve Bakri balonun postpartum kanamadaki başarı oranını ve yararını araştırarak postpartum kanamalarda kullanımındaki yerini ve alanlarını belirleyerek postpartum kanamanın tedavisindeki klinik yaklaşımları geliştirmek olacaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tasarlanan bu çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde, hastanenin açılış tarihi olan 21 Mayıs 2020 tarihi itibariyle herhangi bir endikasyonla sezaryen ile doğum yapan ya da vajinal doğum yapan, 20 hafta ve üzeri gebeliği bulunan ve medikal tedavilere dirençli postpartum kanama nedeniyle yahut profilaktik olarak Bakri balon tamponad uygulanan hastalar dahil edilmiştir. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine postpartum kanama nedeniyle sevk edilmiş olan ve hastaya ait demografik bilgilere, hastanın doğum şekli bilgisine, sezaryen ile doğum yapanlarda operasyon süresi bilgisine, plasentanın yerleşimi bilgisine, doğum endikasyonları bilgisine, gebelik haftası bilgisine, postpartum kanama için risk faktörlerinin varlığının olup olmadığının bilgisine, vajinal doğumlarda vajinal laserasyon oluşup oluşmadığının bilgisine, ameliyat notlarına ve epikrizine, Bakri balonun kaç mL ile şişirildiğinin bilgisine, hastaya postpartum uygulanan kan ürünlerinin bilgisine, febril morbidite gelişip gelişmediğinin bilgisine, postpartum yatış süresi bilgisine ulaşılamayan hastalar çalışmadan dışlanmıştır. Tüm bu bilgiler Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne ait Hastane Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden geriye dönük taranmıştır. Çalışmamızdan elde edilen verilerin analizi İstatistiksel değerlendirme için IBM SPSS Statistics 28.0 programı kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için p < 0,05 değeri kabul edilmiştir. Bulgular : Çalışmamıza dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 289 hasta incelenmiştir. Bu hastaların 143'ü plasenta previa, 129'u uterin atoni ve 17'si PAS (plasenta akretta spektrum bozuklukları) olgusudur. Vajinal doğumlarda, Bakri balon uygulaması sonrası laparotomi ihtiyacı, sezaryen doğumlarda ise ek invaziv işlem gereksinimi, Bakri balon başarısızlığı olarak kabul edilmiştir. Tüm popülasyonda, hemostaz sağlamada Bakri balon başarı oranı %91,15 olarak bulunmuş; Bakri balonun yetersiz kaldığı hastalarda ise ek invaziv işlemler veya postpartum histerektomi uygulanmıştır. Toplamda 23 hastada (%8,85) Bakri balon başarısızlığı gözlemlenmiştir. Bakri balon başarısızlığı görülen hastalardan 12 hastada (%4,61) Bakri balon intrakaviter bırakılmış ve ek olarak uterin arter ligasyonu (2 hasta-%0,76), BİİAL (5 hasta-%1,92) veya her ikisi (5 hasta-%1,92) uygulanmıştır. 6 hastada(%2,3) nihai olarak kanamayı durdurmak amacıyla histerektomi yapılırken, 5 hastada(%1,92) ise Bakri balon kaviteden çekilerek diğer uterus koruyucu yöntemlerle kanama kontrol altına alınmıştır. Bakri balon sonrası histerektomi, 4 hastada intraoperatif olarak uygulanmış, 2 hastada ise ilk operasyondan 2 saat sonra relaparotomi ile yapılmıştır. Bakri balon uygulanan hiçbir hastada mortalite gözlemlenmemiştir. 17 hastada(%5,89) postpartum enfeksiyon gelişmiştir. Plasenta previa ve 3'ü segmenter rezeksiyon uygulanan PAS olgularına ait olmak üzere toplam 26 profilaktik Bakri balon uygulaması(%9) yapılmıştır. Profilaktik uygulamaların hiçbirinde, uygulama sonrası ek invaziv işlem gereksinimi gözlemlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamız Bakri balon'un postpartum kanama yönetiminde başarılı olduğunu, damar ligasyonlarıyla başarı oranlarının arttığını teyit etmiştir. Bakri balon, hem uterin atonide hem plasenta previa'da medikal tedaviye yanıtsız kanamalarda kılavuzların da önerdiği gibi ilk seçenek olarak kullanılabilir. Plasenta previa ve akreata olgularında Bakri balon hem kanamayı durdurmada hem de profilaktik uygulamalarda güvenle kullanılabilir. Postpartum enfeksiyon gelişmesini önlemek amacıyla peroperatif yüksek kan kayıplarında ve özellikle erken membran rüptürü ve erken doğum tehdidi ile komplike olgularda Bakri balon uygulamalarında ihtiyatlı davranılmalıdır. Bakri balonun bazı vakalarda başarısız olma nedeni ise hala bir muammadır. Bakri balon başarısızlığının altında yatan mekanizmalar ve risk faktörleri açısından daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim : At the Tertiary Center Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, a retrospective analysis will be conducted on cases where the Bakri balloon was used. The aim is to gather information on the effectiveness of combining Bakri balloon usage with various other surgical methods, investigate the relationship between Bakri balloon and postpartum infections, identify potential risk factors related to Bakri balloon failure, determine whether the duration of the Bakri balloon placement within the uterine cavity is sufficient to stop bleeding, and evaluate the success rate and benefits of the Bakri balloon in treating postpartum hemorrhage. The goal is to identify the role and potential areas of application of the Bakri balloon in postpartum hemorrhage and to improve clinical approaches for its treatment. Materials and Methods: This retrospective study included patients who underwent delivery at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, starting from the hospital's opening date on May 21, 2020. The study focused on patients with a pregnancy duration of 20 weeks or more, who experienced medical treatment-resistant postpartum hemorrhage or who received prophylactic Bakri balloon tamponade. Demographic information, mode of delivery, operation duration in cesarean cases, placental location, indications for hospitalization, gestational age, presence of risk factors for postpartum hemorrhage, whether vaginal lacerations occurred in vaginal deliveries, operative notes, delivery notes, inflation volume of Bakri balloon, the blood products peripartum administered, development of febrile morbidity, and postpartum hospitalization duration were all collected. Patients for whom any of these data were unavailable were excluded from the study. All data were found out by the Hospital Information Management System of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS Statistics 28.0. Statistical significance was accepted as p < 0.05. Results: A total of 289 patients who met the inclusion criteria for our study were analyzed. Of these, 143 were cases of placenta previa, 129 were cases of uterine atony, and 17 were cases of PAS (placenta accreta spectrum disorders). In vaginal deliveries, the need for laparotomy after Bakri balloon application was considered Bakri balloon failure, while in cesarean deliveries, the need for additional invasive procedures was considered Bakri balloon failure. In the entire population, the success rate of Bakri balloon in achieving hemostasis was found to be 91.15%. In cases where the Bakri balloon was insufficient, additional invasive procedures or postpartum hysterectomy were performed. A total of 23 patients (8.85%) experienced Bakri balloon failure. Among the patients with Bakri balloon failure, 12 patients (4.61%) had the Bakri balloon left intracavitarily, and additionally, uterine artery ligation (2 patients - 0.76%), Bilateral internal iliac artery ligation (5 patients - 1.92%), or both (5 patients - 1.92%) were applied. In 6 patients (2.3%), hysterectomy was performed to ultimately stop the bleeding, while in 5 patients (1.92%), the Bakri balloon was removed from the cavity and bleeding was controlled by using other uterus-sparing methods. Postpartum hysterectomy after Bakri balloon use was performed intraoperatively in 4 patients, and in 2 patients, it was carried out through relaparotomy 2 hours after the initial surgery. No mortality was observed in any of the patients who received the Bakri balloon. Postpartum infection developed in 17 patients (5.89%). A total of 26 prophylactic Bakri balloon applications(%9) were performed, including cases of placenta previa and 3 PAS cases that underwent segmental resection. There were no need for additional invasive procedures after these prophylactic use of Bakri balloons. Conclusion: Our study confirms that the Bakri balloon is effective in postpartum hemorrhage management, and that success rates increase when combined with vascular ligation. The Bakri balloon can be used as the first option, as recommended by guidelines, in cases of hemorrhage unresponsive to medical treatment in both uterine atony and placenta previa. In cases of placenta previa and accreta, the Bakri balloon can be safely used both to stop bleeding and for prophylactic applications. To prevent postpartum infection, precaution should be taken when applying the Bakri balloon in cases of high intraoperative blood loss, particularly in complicated cases with prepartum membrane rupture or preterm birth. The reason for Bakri balloon failure in some cases remains unclear. Further studies are needed to explore the underlying mechanisms and risk factors for Bakri balloon failure.