Afet yönetiminde hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışan personelin afetlere hazırlık algılarının incelenmesi: Van ili örneği
Examination of disaster preparedness perceptions of prehospital emergency health service working personnel in disaster management: The case of Van province
- Tez No: 987687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Afetler, Disaster management, Disasters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler, medeniyetlerin oluşumu ile beraber daima meydana gelmiştir. Teknolojik alanlardaki gelişmelerle beraber, kalkınma girişimleri çok sayıda altyapının yapılması ve yerleşik hayata geçmesiyle tezahür etmiştir. Bununla birlikte, afetlerin toplumlarda can, mal ve çevre üzerinde yarattığı tahribatlar giderek artış göstermiştir. Özellikle, ülkemizin de afetlerin yoğun yaşandığı bir bölgede yer alması, her yıl binlerce insanın etkilenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, ülkemizde afetlerin neden olduğu kayıpların azaltılması ve tıbbi bakım gereksinimlerinin karşılanması için afetlere karşı hazırlıklı olunması ve gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Nitekim, afetlere karşı malzeme ve tıbbi ekipmanların yeterliliğinin yanı sıra, sağlık hizmetlerinin ön safında görev yapan hastane öncesi acil sağlık personelinin de afetlerde etkili ve koordineli müdahale becerilerine sahip olması gerekmektedir. Dolayısıyla, sağlık personelinin bu etkinliğini ve müdahale becerilerini geliştirmek için afet hazırlık algılarının değerlendirilmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada hedeflenen, Van ilinde faaliyet gösteren hastane öncesi acil sağlık personelinin afetlere hazırlık algısını irdelemek, bu algının demografik ve mesleki değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını değerlendirmektir. Bu niyetle, çalışma Van ilinde; İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı İl Ambulans Servisi Başhekimliği çatısı altında görev yapan 271 sağlık personeli ile gönüllülük esasına dayalı yapılmıştır. Çalışmada, nicel araştırma yöntemi kullanılmış; çevrimiçi olarak düzenlenen bir anketle personellere ulaştırılmıştır. Anketin çevrimiçi toplanan verileri, içerik analizi ve istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, personelin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, mesleği, çalıştığı birim, afet yaşama ve müdahale etme durumu ve algılanan hazırlık düzeylerinde anlamlı farklılıklara ulaşılmış olsa da hizmet süresi bakımından anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Ancak, yapılan literatür taramasında bu farklılıkları hem destekleyen hem de desteklenmeyen sonuçların olması, bu değişkenlerin afetlere hazırlık algısı üzerindeki etkilerinin çelişkili olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda, afetlere hazırlık konusunda daha bilinçli ve etkili olabilmek için, personelin her düzeyde bilgi ve yeterliliklerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters have always occurred along with the formation of civilizations. Along with the developments in technological fields, development initiatives have manifested themselves with the construction of numerous infrastructures and the adoption of settled life. However, the damage that disasters cause to life, property and the environment in societies has gradually increased. In particular, the fact that our country is located in a region where disasters are experienced intensively causes thousands of people to be affected every year. Therefore, it is important to be prepared for disasters and take the necessary precautions in order to reduce the losses caused by disasters in our country and to meet medical care needs. Indeed, in addition to the adequacy of materials and medical equipment against disasters, pre-hospital emergency health personnel working at the forefront of health services must also have effective and coordinated intervention skills in disasters. Therefore, it is extremely important to evaluate the perceptions of disaster preparedness in order to improve this effectiveness and intervention skills of health personnel. The aim of this study is to examine the perception of disaster preparedness of pre-hospital emergency health personnel operating in Van province and to evaluate whether this perception differs according to demographic and occupational variables. With this intention, the study was conducted in Van province; with 271 healthcare personnel working under the roof of the Provincial Ambulance Service Chief Physician affiliated to the Provincial Health Directorate, on a voluntary basis. Quantitative research method was used in the study; it was delivered to the personnel through an online survey. The data collected online from the survey was analyzed with content analysis and statistical methods. According to the results of the study, although significant differences were found in the age, gender, education level, profession, unit they work in, disaster experience and response status, and perceived preparedness levels of the personnel, no significant difference was found in terms of service period. However, in the literature review, it was concluded that there were both supporting and not supporting these differences, and the effects of these variables on the perception of disaster preparedness were contradictory. In this context, it is recommended that the knowledge and competencies of the personnel at all levels be improved in order to be more conscious and effective in disaster preparedness.