Türk dili ile Ukrayna dilinin cümle yapılarının karşılaştırılması
The comprehension of sentences and their types in Turkish and Ukrainian language
  1. Tez No: 354871
  2. Yazar: VALERİİA LUTSENKO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MEHDİ ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cümle yapıları, cümle türleri, karşılaştırma, Structure Of Sentence, Types Of Sentences, Comparison
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezde Ukrayna dilinden aldığımız örnekleri Türk Dili cümle yapıları ile karşılaştırdık. Türk Dilinden aldığımız örnekleri de Ukrayna Dili cümle yapılarıyla karşılaştırdık. Söz dizimi çalışmalarında kullanılan cümle örnekleri çeşitli yazar ve şairlerden seçilmişlerdi. Tezimde incelediğim Türk Edebiyatı eserleri; Reşat Nuri GÜNTEKİN'in Damga ve Çalıkuşu adlı eserlerinden yararlandık. Tezimde Orhan PAMUK'un Bir Başka Orhan adlı eserinden örneklerde bulunmaktadır. Son olarak da Türk Edebiyatı yazarlarından Yahya Kemal BEYATLI'nın O Rüzgar ve Sessiz Gemi adlı eserlerinden bölümleri tezimde topladım. Tezimde topladığım Ukrayna eserleri ise; Ukrayna Edebiyatının en önemli yazarlarından Taras ŞEVÇENKO'nun Talan Edilmiş Mezar ve Gençlik Yıllarım Geçip Gitti adlı eserinden yararlandım. Son olarak ta Rus Dili Edebiyatının yine en önemli yazarlarından Aleksandr PUŞKİN'in Biyelkin'in Hikayeleri ve Dubrovski adlı eserlerinden metinler bulunmaktadır. İlk olarak Türkçede cümle konusunda çeşitli dil bilgisi kitaplarından ve makalelerden derlenen görüşler verilmiş ve daha sonraki bölümlerde tespit ettiğimiz cümleler bu görüşler etrafında karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we received samples of Ukrainian language Turkish language compared sentence structures. The samples that we have received from the Turkish language Ukrainian language sentence structures were comprehended. Writers and poets of the syntax used in the examples of sentences are usually selected from a variety of examples. In thesis there were Turkish and Literature ; Rashad Nuri Güntekin“Stamp ”and we Nuri Güntekin Rashad“ Bush Bird ”benefited from the works. In my thesis Orhan Pamuk,“ Orhan Another ”are examples from the work . Finally, the authors of the Turkish Language and Literature, Yahya Kemal Beyatlı“ O Wind ,”and“ Silent Ship ”from dissertation chapters collected works .In my thesis I have collected works of literature from Ukrainian language, Ukrainian Taras ŞEVÇENKO s most important writer of literature“ Have been plundered grave ”and“ Younger years went by, ”benefited from the works . Finally, the most important writers Alexander Pushkin Russian Literature“ Biyelkin'in Stories ”and“ Dubrovski ”There 's texts in the works .In the first sentence in the English language, knowledge of a variety of opinions on books and articles are compiled and given that we've found in the following chapters around the sentences were compared with those opinions.