Ereğli masalları
The folktales of Eregli
- Tez No: 354973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kültür, folklor, halk edebiyatı, masal, Ereğli Masalları, Culture, folklore, folk literature, tale, Ereğli tales
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bir millet, millî kültürüyle ve bu kültürü meydana getiren unsurlarla yaşam bulur. Bu unsurlar bu millete ait din, inanç, felsefe, folklor, gelenek ve görenekler, inanışlar gibi başlıca zenginliklerdir. Geçmişi yaşanılan zamana taşıyan, yaşanılan zamanla da gelecekle köprü vazifesi gören bu unsurlar korunup yaşatıldığı müddetçe de milli kültür varlığını devam ettirir. Milli kültürün devamı demek milletin tarih sahnesinde varlığını devam ettirmesi demektir. Çünkü bir milletin varlığını sürdürebilmesi ve özbenliğini koruyabilmesi, bu kültürel unsurlarla mümkündür.Bu düşünce ve duyarlılıkla hazırladığımız çalışmada, folklor ve halk edebiyatı için hayati önem arz eden masal konusunda değerlendirmelerde bulunarak, Ereğli Masalları hakkında derleme, inceleme ve metin çalışmasında bulunduk. Çalışmamızı, masalların derlenmesi, yazıya aktarılması ve masal metinlerinin bilimsel metotlarla incelenmesi esasına istinaden oluşturduk. Giriş kısmında, Ereğli'nin tarihi, coğrafi konumu, sosyal ve ekonomik yapısı; Birinci Bölüm de Türk masallarına ve Ereğli masallarına genel bir bakışla masalın tanımları, genel özellikleri ve masal üzerine yapılan çalışmalar, Ereğli masalları üzerine genel bir değerlendirme ele alınmıştır. İkinci Bölümde Ereğli masallarının tip/konu sınıflandırılması yapılmış, Üçüncü Bölümde Aerne-Thomson ve Eberhard-Boratav kataloglarındaki numaraları ile motif ve formel yapısı tespit edilmiştir. Dördüncü Bölümde Ereğli masallarındaki halk kültürü unsurları, Beşinci Bölümde derlediğimiz metinler; çalışmamızın son kısmında Kaynak Şahıslar, masala metinlerinde geçen sözcükler için Sözlük oluşturduk. Böylece, Ereğli Masallarının folklor içerisindeki yerini değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
A nation can survive with its own culture and with the instruments constructing this culture. These instruments are basically the values of the nation such as the religion, philosophy, folklore, traditions and beliefs. National culture will survive on condition that these instruments, not only combining the past to the present but also working as a bridge from the present to the future, are protected and maintained. One nation will exist so long as its national culture could be preserved. It is because of these cultural instruments that one nation can survive and keep its own identity.With this attitude and sensitivity in this research, examining the tale which has a vital importance in folklore and folk literature, we worked on collections, researches and texts about Ereğli Tales. We set up our study on the collection, writing and examination of the tales by scientific methods. In the introduction, the history, geographic place, social and economic structure of Ereğli; in the first part, a general description, common specifications and studies of the tale in relation to Turkish tales and Ereğli tales is handled. In the second part, the type / subject classification of Ereğli tales is put; in the third part, theme and formal structure of the tale is done according to the numbers in the Aerne-Thomson and Eberhard-Boratav catalogues. In the fourth part, the elements of folk culture in Ereğli tales; in the fifth part, the texts we collected; in the last section of our study, the list of source people is written and a dictionary of vocabulary in the tale texts is put. Therefore, we tried to evaluate the plays of Ereğli tales in folklore.