An İnvestigation of performance and emissions of a diesel engine operated with natural gas using dual fueling method
Çift yakıt verme metodunu kullanarak doğal gazla çalıştırılan bir dizel motorunun performans ve emisyonlarının incelenmesi
- Tez No: 35502
- Danışmanlar: PROF. DR. A. DEMİR BAYKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz, Çift Yakıt Verme, Gaz Motorları, Dizel Motorları, Dizel Emisyonları, Natural Gas, Dual Fueling, Gas Engines, Diesel Engines, Diesel Emissions. Science
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZ ÇİFT YAKIT VERME METODUNU KULLANARAK DO?AL GAZLA ÇALIŞTIRILAN BİR DİZEL MOTORUNUN PERFORMANS VE EMİSYONLARININ İNCELENMESİ ÇELİK, Can Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. A. Demir BAYKA Şubat, 1994, 172 sayfa 6 silindirli MAN dizel motoru, doğal gaz ve pilot dizel yakıt ateşlemesi ile yük ve hız aralıklarında çalıştırılmıştır. Motorun üzerinde kullanılan dönüşüm sistemi, Ankara Belediyesi otobüs filosunun doğal gazla çalıştırılması için Orta Doğu Teknik Üniversitesi 'nde özel olarak geliştirilen dönüşüm kitidir. Motor performansı ve egzoz gaz emisyonları, çift yakıtlı çalışmada elde edilmiş ve sonuçlar dizel motorun verdiği sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Hava fazlalık katsayısının önemi, yakıt tüketimine ve emisyonlara olan etkisiyle gösterilmiştir. Bundan başka, gaz-hava karışım homojenliğinin vartırılma yolları araştırılmış, bu amaçla iki karışım ünitesi üretilmiş ve deneyler sırasında motor üzerinde kullanılmıştır. Son olarak, motorlu taşıt ekipman ve parçalarının onaylanması hakkındaki Birleşmiş Milletler Mukavelesinin 24 ve 49' uncu talimatlarına uygun olarak, dizel ve çift yakıtlı çalışmalardaki kirletici gaz emisyonları (CO, NO ve THC) ve egzoz duman değerleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF PERFORMANCE AND EMISSIONS OF A DIESEL ENGINE OPERATED WITH NATURAL GAS USING DUAL FUELING METHOD ÇELÎK, Can Ms in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Demir BAYKA February, 1994, 172 pages A six cylinder, MAN diesel engine was operated with natural gas and pilot diesel fuel ignition over the ranges of load and speed. The conversion system used on the engine was specially developed conversion kit for the operation of Ankara Municipality bus fleet with natural gas. Engine performance and exhaust gaseous emissions were obtained in dual fuel operation and the results were compared with the results obtained in diesel only operation. The importance of excess air coefficient was demonstrated in its effect on fuel consumption, and emissions. Apart from these, the ways of increasing gas-air mixture homogeneity were researched. For this purpose, iiitwo different mixing system were manufactured and used on the engine during the experiments. Finally, pollutant emissions (CO, NO and THC) and exhaust smoke of the diesel and dual fuel operations were examined appropriate to the regulations 24 and 49 of the united Nations Agreement concerning the approval for motor vehicle Equipment and parts.