İdiyopatik skolyozlu adolesanlarda temel beden farkındalığı eğitimi'nin postür, gövde propriosepsiyonu, skolyozun klinik parametreleri ve beden farkındalığı üzerine etkisi
Effects of basic body awareness therapy on posture, trunk proprioception, clinical parameters of scoliosis, and body awareness in adolescents with idiopathic scoliosis
- Tez No: 921445
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, Farkındalık, Propriyosepsiyon, Fizyoterapi, Rehabilitasyon, Scoliosis, Awareness, Proprioception, Physiotherapy, Rehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protez-Ortez ve Biyomekani Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı adolesan idiyopatik skolyozlu (AIS) bireylerin rehabilitasyonunda skolyoza özel bilimsel egzersizlere (SEAS) ek olarak uygulanan Temel Beden Farkındalığı Terapisinin (BBAT) bireyin postürüne, gövde propriyopsepsiyonuna, skolyoza özel parametrelere, beden farkındalığına ve yaşam kalitesine etkisini incelemekti. Çalışmaya yaş ortalamaları 14,14±2,74 yıl (SEAS grubu), 14,36±2,24 yıl (BBAT grubu) olan toplam 28 AİS'li birey dahil edildi. SEAS grubundaki 14 kişiye klinikte haftada bir gün 60 dakika SEAS uygulanırken, BBAT grubundaki 14 bireye aynı sıklıkta 30 dakika SEAS'a ek olarak 30 dakika BBAT 16 hafta boyunca uygulandı. Bireylerin eğri paterni, Cobb açıları, skolyometre ile gövde rotasyonları değerlendirildi. Omurga Görünüm Anketi (SAQ) birey, ebeveyn ve fizyoterapist tarafından dolduruldu. Fotoğraf üzerinden Arka Gövde Asimetri İndeksi (POTSI) ve Ön Gövde Asimetri İndeksi (ATSI) ölçümleri yapıldı. Gövde propriyosepsiyonları 15° ve 30°'lerde Gövde Tekrar Pozisyonlama testi ile ve Lumbal Nötral Pozisyonlama Testi ile değerlendirildi. Vücut Farkındalığı Anketi ve Vücut Farkındalığı Çizelgesi (ABC) uygulandı. Uzaysal oryantasyon değerlendirmesi Fukuda Adımlama Testi ile yapıldı. Bireylerin yaşam kalitesi, Çocuklar İçin Genel Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ve Japon Skolyoz Anketi-27 ile değerlendirildi. Sonuçlar, iki tedavi grubu arasında karşılaştırıldı. Gruplar arası tedavi ile elde edilen değişimlerin karşılaştırma sonucuna göre iki grup arasında, 15° (p=0,003), 30° (p=0,041) ve nötralde (p=0,030) gövde propriyosepsiyonunda, ABC anketine göre total skorda (p=0,004) ve özellikle boyun-bel (p=0,000), sırt (p=0,002), uyluk-kalça (p=0,006), diz (p=0,009) ve ayak (p=0,001) bölgelerinde, ÇİYKÖ fiziksel sağlık parametresinde (p=0,038), BBAT grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. İki grup arasında skolyoza özel değerlendirmeler, uzaysal oryantasyon, SAQ, ATSI, POTSI, Vücut Farkındalığı Anketi ve Japon Skolyoz Anketi-27 açısından istatistiksel bir fark bulunmadı (p>0,05). Bu çalışma bize AİS'li bireylerin rehabilitasyonunda skolyoza özel egzersizlere ek olarak uygulanan BBAT'ın, gövde propriyosepsiyonu, beden farkındalığı ve genel fiziksel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösterdi. Etkili olduğu bulunan bu parametreler göz önüne alındığında, BBAT'ın AİS'li bireylerin rehabilitasyon programlarına propriyosepsiyon, beden farkındalığı ve fiziksel sağlığın iyileştirilmesi hedefleriyle eklenmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Yaylacı S. The Effects of Basic Body Awareness Therapy on Posture, Trunk Proprioception, Clinical Parameters of Scoliosis, and Body Awareness in Adolescents with Idiopathic Scoliosis. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Prosthetics, Orthotics, and Biomechanics Program, Master's Thesis, Ankara, 2025, The aim of this study was to examine the effect of Basic Body Awareness Therapy (BBAT), applied in addition to scoliosis-specific scientific exercises (SEAS), on posture, trunk proprioception, scoliosis-specific parameters, body awareness, and quality of life in individuals with adolescent idiopathic scoliosis (AIS). A total of 28 individuals with AIS were included in the study, with a mean age of 14.14±2.74 years in the SEAS group and 14.36±2.24 years in the BBAT group. 14 participants in the SEAS group received 60 minutes of SEAS once a week in the clinic, while 14 participants in the BBAT group underwent the same SEAS program along with an additional 30-minute BBAT session, totaling 60 minutes per session for 16 weeks. Curve patterns, Cobb angles, and trunk rotations were assessed using a scoliometer. The Spinal Appearance Questionnaire (SAQ) was completed by the individual, parent, and physiotherapist. Posterior Trunk Symmetry Index (POTSI) and Anterior Trunk Symmetry Index (ATSI) measurements were conducted through photographic analysis. Trunk proprioception was evaluated using the Trunk Repositioning Test at 15° and 30° and the Lumbar Neutral Positioning Test. The Body Awareness Questionnaire and Awareness of Body Chart (ABC) were applied. Spatial orientation was assessed using the Fukuda Stepping Test. Quality of life was evaluated using the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) and the Japanese Scoliosis Questionnaire-27. The results were compared between the two treatment groups. Intergroup comparisons of treatment-induced changes revealed statistically significant differences in favor of the BBAT group in trunk proprioception at 15° (p=0.003), 30° (p=0.041), and neutral positions (p=0.030); in the total score of the ABC questionnaire (p=0.004), particularly in the neck-lumbar (p=0.000), back (p=0.002), thigh-hip (p=0.006), knee (p=0.009), and foot (p=0.001) regions; and in the physical health parameter of the PedsQL (p=0.038). However, no statistically significant differences were found between the two groups regarding scoliosis-specific assessments, spatial orientation, SAQ, ATSI, POTSI, the Body Awareness Questionnaire, and the Japanese Scoliosis Questionnaire-27 (p>0.05). This study demonstrated that BBAT, when added to scoliosis-specific exercises in the rehabilitation of individuals with AIS, has positive effects on trunk proprioception, body awareness, and general physical health. Given the identified beneficial effects of BBAT, we recommend incorporating it into AIS rehabilitation programs with the goals of improving proprioception, body awareness, and physical health.