In vivo detection of yeast alpha mating pheromone receptor Ste2p homodimerization by FRET
FRET ile Ste2p homodimerizasyonunun in vivo gösterilmesi
  1. Tez No: 355317
  2. Yazar: GİRAY BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ DEVRİM SON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: FRET, maya, Saccharomyces cerevisae, homodimerizasyon, GPKR, in vivo, FRET, Ste2p, yeast, Saccharomyces cerevisiae, homodimerization, GPCR, in vivo
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ste2p a tipi Saccharomyces cerevisiae hücrelerinde bulunan ve alfa tipi feromon algılayan bir reseptördür. Maya hücrelerinin yaşam döngüsü Ste2p tarafından algılanan sinyale göre haploid ya da diploid olabilir. Bu reseptör bir tür G-proteine kenetli reseptördür (GPKR). GPKRler sinyal iletimindeki önemli görevlerinden dolayı en önemli ilaç hedeflerinden biridir. Bu reseptörler yedi transmembran bölümden oluşur ve hücrenin içerisinde G-proteine bağlanırlar. FRET Floroforlar arasındaki rezonans enerji transferi ile proteinler arası etkileşimleri gösterebilen bir metottur. Bu floroforlar donör ve akseptör olarak adlandırılır. İki florofor birbirine yeterince yaklaştığında FRET sinyali gözlenir ve bu sinyal akseptör ile donör arasındaki uzaklığı hesaplamak için kullanılabilir. Bu amaçla Ste2p iki farklı florofor olan EGFP ve mCherry ile işaretlenmiştir, bunlar sırasıyla yeşil ve kırmızı renktedir. Çalışma süresince reseptörün iki farklı aminoasit pozisyonu bu iki floroforla gen düzeyinde işaretlenmiştir. Maya hücreleri bu işaretli reseptörü taşıyan plazmidlerle transfekte edilmiştir. Transfeksiyondan sonra aynı hücredeki farklı renkle işaretli proteinlerden konfokal mikroskop ile FRET sinyali alınmıştır. FRET canlı hücrelere zarar vermeden inceleme olanağı sağlamaktadır. Bu çalışmada homodimerizasyona ek olarak, feromonun ve florofor pozisyonunun da FRET üzerindeki etkileri çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ste2p is an alpha type pheromone sensing receptor of 'a' type Saccharomyces cerevisiae cells. Yeast life cycle could be haploid or diploid due to the signal sensed by Ste2p. This receptor is a G protein coupled receptor (GPCR). GPCRs are one of the most important drug targets because they are playing key roles in cell signaling. They have seven transmembrane domains and linked with a G protein in the cytosol. FRET is a method that is used for detecting protein-protein interactions by using the resonance energy transfer between fluorophores. The fluorophores are named as donor and acceptor. When two fluorophores are in close proximity to each other FRET signal is generated and this signal can be quantified to determine the distance between the donor and the acceptor. For this purpose Ste2p is labeled with two different fluorophores EGFP and mCherry, green and red, respectively. During the study two different positions of receptor was labeled with the two fluorophores. Yeast cells were transfected with these vectors bearing the fusion gene of receptor and fluorophores. After transfection of the two labeled receptors, the presence of FRET signal was observed under confocal microscope. FRET provides chance of observing live cells without causing harm. In this study in addition to detection of homodimerization we studied effect of agonist on receptor dimerization and fluorescent protein position on FRET efficiency.