Investigation of the effect of turbulence on entropy generation in turbomachinery
Turbomakinalarda entropi oluşumuna türbülans etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 355321
  2. Yazar: ÖMER EMRE ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ UZOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Entropi, türbülans, turbomakina, verimlilik, HAD, Entropy, turbulence, turbomachinery, efficiency, CFD
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni geliştirilmiş olan entropi oluşum hesaplama yöntemini uygulamaktır. Entropi oluşum hesaplamaları, verimliliği arttırma üzerindeki çok önemli etkisi nedeniyle her zaman dikkat çekmiştir. Verimlilik iyileştirmesi, çeşitli yöntemlerle hesaplanabilir ve Entropi Oluşum Minimizasyonu (EOM) bunlar arasında en bilinenlerindendir. Turbomakina parçalarının tasarım ve analizlerinde, ikincil akışlar, profil ve tip akım kayıpları şeklinde ortaya çıkan performans düşüşleri yarı-empirik kayıp katsayıları ile ifade edilmektedir. Bunlara güvenmek yerine, entropi oluşum hızları, sistemin hesaplanan giriş ve çıkış basınç ve sıcaklık değerleri ile tersinmezlikten kaynaklanan kayıp işin tutarlı ve nicel bir oranı olarak hesaplanabilir. Fakat, bütün sistem için hız ve sıcaklık verileri var ise, lokal viskoz ve termal entropi oluşum hızları, bu veriler kullanılarak hesaplanabilir. Entropi oluşumunu hesaplamanın bir diğer yöntemi ise entropi transport denklemi ile mutlak pozitif entropi oluşum denkleminin birleştirilmesidir. Bu çalışmada, türbülans modelleri eklenerek yeni bir entropi transport denklemi geliştirilmiş ve ticari bir HAD yazılımında uygulanmıştır. Bu yeni denklem, bir gaz türbini stator kanadı çevresindeki entropi oluşumunun hesaplanması için kullanılmış ve sonuçlar diğer hesaplama yöntemlerinin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to apply a newly developed methodology to calculate entropy production. Entropy production calculations have always attracted attention due to its extreme importance in efficiency improvement. Efficiency improvement can be achieved via several optimization techniques and Entropy Generation Minimization (EGM) is one of the most acknowledged ones. When it comes to the design and analysis of turbomachinery components, the performance deterioration due to various real flow effects such as secondary flows, profile losses or tip-leakage losses is generally represented through semi-empirical loss coefficients. Instead of relying on these coefficients one can use entropy generation rates as a consistent and quantitative measure of lost work due to irreversibilities, which can be calculated globally using the inlet and exit values of calculated pressures and temperatures of a system. However, if complete quantitative descriptions of velocity and temperature fields are available, one can compute field distributions of local viscous and thermal entropy generation rates by post-processing the available data. Another way of calculating entropy generation is possible using the combination of entropy transport equation with the positive definite entropy generation equation. In this study, a new entropy transport equation has been developed with the turbulence models and calculated using commercial CFD software. This new equation has been applied for the calculation of entropy generation around a gas turbine stator blade and the results have been compared with the results of the existing calculation methods.