Synthesis of iodo-substituted spiro-fused pyridine derivatives
İyot bağlı spiro birleşik piridin türevlerinin sentezi
  1. Tez No: 355337
  2. Yazar: ECEM TEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ZORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Spiro bileşik, piridin, N-proparjilik β-enaminon, elektrofilik halkalaşma
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Spiro halkalı bileşikler biyolojik aktiviteleri ve elektronik özellikleri açısından önemli bir yere sahiptir. Spiro yapılar doğal ürünlerde ve organik optoelektronik maddelerde bulunmaktadır. Sterik etkiden dolayı spiro karbon atomu kolayca düzenlemelere girebilir, bu da çeşitli halkalı bileşikleri oluşturabilir. Bugüne kadar spiro bileşiklerin sentezi üzerine bir çok çalışma yapılmasına rağmen iyot bağlı spiro birleşik piridin türevleri henüz çalışılmamıştır. Bu tezde iyot bağlı spiro birleşik piridinlerin sentezi için elektrofilik halkalaşma ile yeni bir yöntem geliştirilmiştir. 5-Alkinil-4-(4-metoksifenil)piridin bileşikleri hazırlandıktan sonra bu türevler moleküler iyot ve NaHCO3 varlığında elektrofilik halkalaşma tepkimesine sokularak iyot bağlı spiro birleşik piridin türevleri elde edilmiştir. Bu halkalaşma tepkimelerinin koşulları optimize edilmiş, yöntemin limitleri ve mekanizmaları çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Spiro cyclic molecules have gained significance because of their biological activities and electronic properties. Spiro frameworks are present in importance natural products and optoelectronic materials. Moreover, due to steric strain, the presence of a spiro carbon atom induces easy rearrangements that can lead to different cyclic products. Although there are some methods to synthesize spiro compounds, the synthesis of iodo-substituted spiro-fused pyridines have not been studied. Accordingly, in this thesis, a new method for the synthesis of iodo-substituted spiro-fused pyridines have been developed via electrophilic cyclizations. After preparation of 5-alkynyl-4-(4-methoxyphenyl)pyridines, these derivatives were subjected to electrophilic cyclization in the presence of moleculer iodine and NaHCO3, which afforded iodo-substituted spiro-fused pyridines. The reaction conditions have been optimized and the limitations, scope and mechanism of these cyclizations have been studied. eywords: Spiro compound, pyridine, N-propargylic β-enaminone, electrophilic cyclization.