Effect of extrusion on functional components in tomato pulp added extrudates and in vitro bioaccessibility of lycopene
Ekstrüzyonun domates posası eklenmiş ürünlerin fonksiyonel bileşenleri ve likopenin in vitro biyoerişilebilirliği üzerine etkisi
  1. Tez No: 355354
  2. Yazar: BADE TONYALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İLKAY ŞENSOY, PROF. DR. ZÜMRÜT BEGÜM ÖĞEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrüzyon, Antioksidan Aktivitesi, Biyoerişilebilirlik, Likopen, Extrusion, Antioxidant Activity, Bioaccessibility, Lycopene
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sağlık ve gıda arasındaki ilişkinin öneminin artması sebebiyle, domates posası ekstrüde ürünlere fonksiyonel bileşen olarak eklenmiştir. Ekstrüzyonun fonksiyonel bileşenler üzerine etkisi ve ekstrüzyon sonrası likopenin in vitro biyoerişilebilirliği incelenmiştir. Ekstrüzyon sırasında iki farklı sıcaklık seti kullanılmıştır; 80 °C, 90 °C, 100 °C ve 130 °C (kalıp sıcaklığı: 116 °C) ve 80 °C, 100 °C, 130 °C ve 160 °C (kalıp sıcaklığı: 139 °C), vida hızı ve besleme hızı deney boyunca sırasıyla 225 dev/dk ve 36 ± 1 gr/dk olarak sabit tutulmuştur. Besleme ürününün nem miktarı domates posası eklenerek % 30 ± 1 olarak ayarlanmıştır. Örneklerin antioksidan aktivitesi ve toplam fenol miktarının ekstrüzyon işlemi sonrası düştüğü gözlemlenmiştir. 160°C son bölge sıcaklığında alınan ekstrüde örneklerin 130°C son bölge sıcaklığında alınan örneklerden daha fazla antioksidan aktivitesi gösterdiği ve toplam fenol miktarı içerdiği bulunmuştur. Veriler ekstrüde örneklerde jelatinizasyonun tamamlandığını göstermiştir. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) analizi sonucu, ekstrüde örnekler ile ekstrüzyon işlemi görmemiş örnekler karşılaştırıldığında, likopen miktarının ekstrüzyon işlemi ile azaldığı gözlemlenmiştir. 160°C son bölge sıcaklığında alınan ekstrüde örneklerdeki in vitro likopen biyoerişilebilirliğinin ekstrüzyon işlemi görmemiş örneklere ve 130°C son bölge sıcaklığında alınan ekstrüde örneklere göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As the health and food relationship became important, tomato pulp was added as a functional ingredient to the extrudates. Effects of extrusion on the functional properties of the extrudates and in vitro bioaccessibility of lycopene after extrusion were investigated. Two different temperature set was applied during extrusion: 80 °C, 90 °C, 100 °C and 130 °C (die: 116 °C) and 80 °C, 100 °C, 130 °C and 160 °C (die: 139 °C), screw speed and feed rate were kept constant, 225 rpm and 36 ± 1 g/min, respectively. Feed moisture content was adjusted to 30 ± 1 % with the addition of tomato pulp. Antioxidant activity and total phenolic content were found to decrease after the extrusion process. The extrudates which were obtained at 160°C last zone treatment temperature were found to have higher antioxidant activity and total phenolic content compared to samples with 130°C last zone treatment temperature. Data indicates a complete gelatinization during extrusion. High-performance liquid chromatography (HPLC) analysis indicated that lycopene content decreased after extrusion process when feed and extruded samples were compared. In vitro bioaccessibility of lycopene for the extruded samples with 160°C last zone temperature was higher than the feed and extruded samples with 130°C last zone treatment temperature.