Effect of tomato, red pepper and carrot pulp addition on the quality of extrudates
Domates, kırmızı biber ve havuç posası eklemenin ekstrude ürün kalitesi üzerine etkileri
- Tez No: 355360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY ŞENSOY, DOÇ. DR. BEHİÇ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekstrüzyon, kalite parametreleri, domates, kırmızı biber, havuç, Extrusion, quality parameters, tomato, red pepper, carrot
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Fonksiyonel katkı maddesi olarak domates, kırmızı biber ve havuç posası eklemenin ekstrüde ürün kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Domates posası eklemek ekstrüde ürünlerin enine genleşme indeksinde azalmaya sebep olurken, boyuna genleşme indeksinde, hacim genleşme indeksinde, yığın yoğunluğunda ve gözeneklilik değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik yaratmamıştır. Kırmızı biber posası eklemek, ekstrüde ürünün enine genleşme indeksinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmamıştır. Kırmızı biber posası eklenince boyuna genleşme indeksi, hacim genleşme indeksi ve gözeneklilik değerleri azalırken, yığın yoğunluğunda artış gözlemlenmiştir. Havuç posası eklemek ekstrüde ürünün enine genleşme indeksi, boyuna genleşme indeksi, hacim genleşme indeksi, gözeneklilik ve yığın yoğunluğu değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişime neden olmamıştır. Posa eklemek ekstrüde ürünün açıklık değerinde azalmaya, kırmızılık ve sarılık değerlerinde artışa neden olmuştur. Su emme indeksi, suda çözünebilirlik indeksi, sertlik ve gevreklik değerleri posa eklenmesi durumunda farklılık göstermemiştir. Duyusal analiz sonuçlarında da posa eklemek istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmamıştır. Sonuçlara göre fonksiyonel katkı maddesi olarak domates, kırmızı biber ve havuç posası ekleyerek fonksiyonel özelliklere sahip yeni ekstrüde ürünler üretilebilir.
Özet (Çeviri)
Effects of tomato pulp, red pepper pulp and carrot pulp addition on the quality parameters of the corn grit extrudates were investigated. Addition of tomato pulp had no statistically significant effect on longitudinal expansion index, volume expansion index, bulk density and porosity values of the extrudates, however, a decrease was observed in sectional expansion index with the addition of tomato pulp. Sectional expansion index indicated no statistically significant difference with the addition of red pepper pulp. Longitudinal expansion index, volume expansion index and porosity values were decreased, whereas bulk density of the extrudates were increased as a result of red pepper pulp addition. Addition of carrot pulp had no statistically significant effect on sectional expansion index, longitudinal expansion index, volume expansion index, porosity and bulk density of the extrudates. For all the pulp added extrudates lightness was decreased, while redness and yellowness were increased when compared to no pulp added extrudates. No statistically significant difference was observed in water absorption index, water solubility index, hardness and fracturability values of the extrudates with pulp addition. Sensory values were also not indicated a difference with the addition of pulp, when the preferences of the panelists were considered. The results suggest that tomato pulp, red pepper pulp and carrot pulp can successfully be added as a functional ingredient to develop new functional extruded food products.