Synthesis of 2,3-disubstituted thiophenes from ketoalkynes
2,3-disübsitüte tiyofenlerin ketoalkinler üzerinden sentezlenmesi
- Tez No: 355369
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Açil klorür, alkin, 3-disübsitüe tiyofen, ketoalkin, Sonogashira kenetlenmesi, Acyl-chloride, terminal alkyne, 3-disubstituted thiophene, ketoalkyne, Sonogashira coupling
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tiyofen içeren moleküllerin sentezi, sentetik organik kimyada önemli bir yere sahiptir. Sentetik organik kimyanın yanı sıra, tiyofen içeren bileşikler, ilaç sentezi ve diğer farklı malzemeler içinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, 2,3-disübsitüte tiyofen bileşiklerinin sentezi için yeni bir yöntem geliştirildi. Bu yöntemde, kolayca temin edilebilen başlangıç maddeleri kullanılarak, iki basamaklı sentez sonunda 2,3-disübsitüte tiyofen bileşikleri sentezlendi. İlk basamakta açil klorür ve alkin bileşiklerinden Sonogashira kenetlenmesi yöntemi ile ketoalkin bileşikleri elde edildi. Daha sonra bu bileşiklerin, trietil amin varlığında 2,5-dihydroxy-1,4-dithiane ile tepkimesinden dihidrotiyofen ara ürünleri elde edildi. Son kademede, bu ürünlerin silika jel ile muamele edilmesi sonucunda su eliminasyonu sağlanarak, 2,3-disübsitüte tiyofen bileşikleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
Synthesis of thiophene containing compounds are of particular interest in synthetic organic chemistry. Besides the importance for synthetic organic chemistry, thiophene derivatives are used in applied research such as drug synthesis and study of functional materials. In this thesis, a new methodology for developing of 2,3-disubstituted thiophenes was developed. This methodology utilizes readily available compounds in a two-step synthesis to provide a facile access to the 2,3-disubstituted thiophenes. In the first step, ketoalkynes were prepared by Sonogashira coupling of readily available acyl chlorides and terminal alkynes. Then they were reacted with 2,5-dihydroxy-1,4-dithiane in the presence of triethylamine to yield alcohol intermediates. Finally, alcohol intermediates were dehydrated by treatment with silica gel to yield 2,3-disubstituted thiophenes.