Design and simulation of an adaptive MLSE receiver for GSM systems
GSM sistemi için değişken en büyük olasılık kestirimi almacının tasarımı ve benzetimi
- Tez No: 35546
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Hücresel Telefon, En Büyük Olasılık Kestirimi, Viterbi Algoritması, Zaman Bölümlü Çoklu Erişim, Global System for Mobile Communications, Maximum Likelihood Sequence Estimation, Viterbi Algorithm, Time Division Multiple Access
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz GSM SİSTEMİ İÇİN DE?İŞKEN EN BÜYÜK OLASILIK KESTİRİMİ ALMACININ TASARIMI VE BENZETİMİ CANPOLAT, Bahadır Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yalçın TANIK Şubat, 1994, 114 sayfa Bu tezde, sayısal hücresel telefon sistemi (GSM) için düşünülen değişken bir en büyük olasılık kestirimi almaç yapısı üzerinde çalışılmıştır. Almaç en olası diziyi seçmek için Viterbi algoritmasından faydalanmaktadır. Almacın parametreleri, verinin alınması esnasında değişen kanal şartlarını izlemek için sürekli olarak ayarlanmaktadır. Her ne kadar özellikle GSM sistemi için tasarlandıysa da, bu yapı doğrusal modülasyon kullanan tüm zaman bölümlü çoklu erişim (ZBÇE) sistemlerine uygulanabilir. Almacın değişik koşullardaki performansı PCde çalışan bir yazılım aracılığı ile ölçülmüştür. Sonuçlar almacın her koşulda iyi çalıştığını göstermektedir. Ayrıca, almacın kanalı sürekli olarak izleme yeteneği sayesinde hızlı değişen kanal şartlarına karşı dayanıldı olduğu gözlenmiştir.Sonlu aritmetiğin performans üzerindeki etkileri ayrıca incelenmiş ve almaç algoritmalarının sonlu aritmetiğe çok fazla duyarlı olmadığı gösterilmiştir. Bu durum almaç yapışırım gerçek zamanda çalışan bir sabit noktalı sayısal işaret işleyicisi üzerinde uygulanmasını mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND SIMULATION OF AN ADAPTIVE MLSE RECEIVER FOR GSM SYSTEM CANPOLAT, Bahadır M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TANIK February, 1994,114 pages In this study, an adaptive maximum likelihood sequence estimation (MLSE) receiver structure for global system of mobile communications (GSM) is studied. The receiver uses Viterbi algorithm for selecting the maximum likely transmitted data. During the reception of the data, the parameters of the receiver are adapted continuously to track the varying channel conditions. Although this receiver is designed especially for GSM system, it can be used for any time division multiple access (TDMA) system that utilizes linear modulation. The performance of the receiver under different propagation conditions is evaluated via a software simulation on a PC. The results show that the proposed receiver shows good performance in all conditions. It has been observed that this receiver structure is robust to fast varying channel conditions thanks to its ability of tracking the channel continuously. mThe effects of finite precision arithmetic on the performance have also been investigated and it has been verified that the receiver algorithms are not very sensitive to finite precision arithmetic. This situation enables the receiver structure to be implemented in real-time, using a fixed point digital signal processor.