Design, construction and performance test of a high efficiency centrifugal fan
Yüksek verimli bir radyal vantilatörün tasarımı, konstrüksiyonu ve performans testi
- Tez No: 35547
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ SARYAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyal Fan, Fan Dizaynı, Fan Konstrüksiyonu, Performans Testleri, Centrifugal Fan, Fan Design, Fan Construction, Fan Performance
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
öz YÜKSEK VERİMLİ BÎR RADYAL VANTİLATÖRÜN TASARIMI, KONSTRÜKSİYONU VE PERFORMANS TESTİ BAYSAL, Timur Yüksek Lisans Tezi. Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri Saryal Eylül, 1993, 145 sayfa. Bu tezde, yüksek verimli radyal bir fan tasarımlanmış, kontrüksiyonu yapılmış ve performans özellikleri bulunmuştur. Tasarım, önceden belirlenmiş debi ve basınç değerlerinde yüksek verim sağlayacak şekilde yapılmıştır. Fan çarkı altı adet geriye eğimli kanatçığa sahiptir. Kanatçık giriş ve çıkış kesit alanları sabit tutulmuştur. Böylelikle, meridyen (radyal) hız belirtilen yüzeylerde değişmemektedir. Ayrıca fan giriş-çıkış alanları da birbirine eşit tutulmuştur. Bu nedenle basma tarafında, havanın yalnız statik basıncı artmaktadır. Konstruksiyon kolaylığı açısından kanatçıkları örten sac, sabit eğimli seçilmiştir. Performans testi DİN 24 163 'e göre yapılmıştır. Performans eğrileri, debi kontrol cihazı ile sağlanan değişik dirençlerde yapılan ölçümler sonucunda çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN, CONSTRUCTION AND PERFORMANCE TEST OF A HIGH EFFICIENCY CENTRIFUGAL FAN BAYSAL, Timur M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. Nuri Saryal September, 1994, 145 pages In this study, a high efficiency centrifugal fan is designed, constructed and its performance characteristics are evaluated. Design is based on a given flow rate and pressure ratio to obtain high efficiency. The impeller has six backward curved blades. The inlet and exit cross sectional areas for blades are kept constant. Therefore, meridional (radial) velocity does not change at mentioned locations. Moreover, fan inlet and exit areas are equal to each other. On the discharge side, this provides a static pressure rise only. The shroud is selected at constant slope because of simplicity in construction. The performance test is carried out according to DIN 24163. Performance curves are drawn as a result of measurements with different resistances.