Modules in pre-service training of mathematics teachers in probability and statistics
Hizmet öncesi matematik öğretmenlerinin olasılık ve istatistik öğretimine yönelik modüller
  1. Tez No: 35565
  2. Yazar: ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİBAR NEMETZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet öncesi Matematik Öğretmenlerinin Olasılık ve İstatistik Eğitimi, Büyük Sayılar Yasası, Merkezi Limit Teoremi, Kriptoloji, Training Pre-service Mathematics Teachers in Statistics, Law of Large Numbers, Central Limit Theorem, Binomial Probabilities, Cryptology
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezde, hizmet öncesi matematik öğretmenlerinin, olasılık ve istatistik öğretiminde kullanılabilecek modüller geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Tezin giriş bölümünde çalışmanın amaçlan belirtildikten sonra, ikinci bölümde, konu ile ilgili literatür incelenmiştir. Bu tezin üçüncü bölümünde ise, öğretmenlerin sınıfta gerçekleştirecekleri bir istatistiksel deneyin, sınıf için uygunluğuna karar verebilmesinde yaralı olacak birtakım bilgiler geliştirilmiştir. Bu bilgilerin verilmesinde, teorik ve deneysel medyanların yüksek olasılıkla buluştuğu örneklem büyüklükleri araştırılmıştır. Ayrıca, binom olasılıklarının hesaplanması ile ilgili güçlükler ele alınmıştır. Bu hesaplama işlemleri ele alınırken sadece güçlükler değil, fakat bu güçlülerin nasıl aşılabileceği de incelenmiştir. Bu güçlüklerin aşılması için hem istatistiksel tahminler hem de hazırlanan bilgisayar programlan kullanılmıştır. Bu çalışmada ayrıca binom olasılıklarının tahminlerinde öğretmen eğitimi sınıflarına daha uygun olduğu düşünülen yeni bir yol geliştirilmiştir.Dördüncü bölümde, büyük sayılar kuralı ve merkezi limit teoremi konularının işlenişi sırasında, grafiksel gösterimin ve bilgisayar simülasyonlarının önemi tartışılmıştır. Daha önceki çalışmaların eksik yanlan, bu çalışmalarda yanlış değerlendirmelere yol açabilecek bazı özel durumlar, ve bu tezde önerilen yeni gösterim yöntemleri örneklerle tartışılmıştır. Beşinci bölümde ise, istatistiksel yöntemlerin yararlan ve istatistiksel karar vermenin özellikleri, kriptoloji üzerine üç modül kullanılarak sunulmuştur. Bu modüller üç farklı şifreleme yöntemi üzerine kurulmuştur. Altıncı bölümde ise, bir bilgisayar programının çalışma süresinin analizinde beklenen değer kavramının uygulanabilirliğini inceleyen kısa bir modül sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop some modules which can be used in training of pre-service mathematics teachers in probability and statistics. After giving a brief introduction in chapter one, a review of related literature is given in second chapter. In third chapter, some practical information is derived on deciding whether a given statistical experiment is feasible for classroom work. This information is given by investigating the sample size, which is necessary to arrive safely at the conclusion that the experimental sample median and the theoretical one agrees with large probability. In discussing these topics, difficulties in calculating binomial probabilities are also mentioned. The discussion on the difficulties of calculating binomial probabilities is given in a way which shows not only the difficulties, but also the ways to overcome them. The difficulties are overcomed both by statistical approximations and some developed computer programs. At the end of this chapter, a new way of approximation has been derived for the binomial probabilities which seem to be more suitable for teacher training courses. inIn chapter four, the use of graphical demonstrations and the power of computer simulations are discussed while the treatment of the Law of Large Numbers and the Central Limit Theorem. The shortcomings of previous demonstration studies, some typical situations which may yield a misunderstanding of these topics, and the suggested way of demonstration are discussed with examples. In chapter five, the utility of statistical methods and the nature of the statistical decisions are illustrated by three modules on cryptology. It deals with three different types of secret codes. Finaly in chapter six, a short module is described to demonstrate the applicability of the notion of expected value in analyzing complexity of computer programs.