Experimental investigations on turbulent forced convection in pipes-constant wall temperature case
Borularda türbülanslı zorlanmış taşınımın deneysel olarak incelenmesi. Sabit duvar sıcaklığında
- Tez No: 35567
 - Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Borulardaki zorlanmış konveksiyon, iç alam, ısıtılmış yatay boru, Forced Convection in Pipes, Internal Flow, Heated Horizontal Pipe
 - Yıl: 1994
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, yatay boru içerisindeki türbülanslı zorlanmış taşınım ısı transferi deneysel olarak incelendi. Akışkan olarak su kullanıldı. Deney borusuna sabit duvar sıcaklığı sınır koşulu uygulanıp, tam gelişmiş hız ve sıcaklık dağılımı koşullarında deneyler yapıldı. Suyun kütlesel debisi ve duvar sıcaklığı değiştirilerek deneyler yinelendi.Re=l 1300-49000 aralığında alınan deney kayıtlan boyutsuz değişkenlere (Re, Pr, Nu) indirgendi. Deney kayıtlarından hesaplanan ısı transferi katsayıları Dittus-Boelter ve Gnielinski eş ilişkilerinden hesaplanan katsayılarla karşılaştırıldığında; düşük Reynolds sayılan için ısı transferi katsayılarının birbirine yakın, Re)25000 için ise deneysel ısı transferi katsayılarının eş ilişki değerlerinden daha düşük olduğu gözlendi. Türbülanslı zorlanmış akımda ısı transferine geçiş için deneysel bir ölçüt elde edilmesi amacıyla sınır koşulu ve ısı transferi arasındaki bağıntılarıiçeren basit bir hesaplama yöntemi kullanıldı. Bu yöntem, yatay borularda Nusselt sayılarının hesaplanması için geliştirilen deneysel eş ilişkiye temel oluşturdu.
Özet (Çeviri)
In this work, turbulent forced convection in a heated horizontal pipe was experimentally investigated. Experiments were performed under constant wall temperature boundary condition at the fully developed velocity and temperature profiles. Water was used as the working fluid. The experiments were performed for different mass flow rates and wall temperatures. Data in the range of Re= 11 300-49000 were correlated in terms of the dimensionless flow parametersÇRe, Pr, Nu). Experimental heat transfer coefficients were compared with the Dittus-Boelter and Gnielinski correlations. It is seen that, at low Reynolds numbers they are in agreement and the experimental heat transfer coefficients are lower than the correlation values for Re>25000. mA simple calculation procedure which utilizes the known relationships between boundary condition and heat transfer for turbulent forced flow is developed and utilized as a basis for an empirical correlation to calculate Nusselt numbers.