Kitab-ı mukaddes ve Kur'an-ı kerim çerçevesinde Hz.Süleyman
Prophet Solomon (Pbuh) within the frames of the bible and the Quran
- Tez No: 355772
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Süleyman, Bilge-kral, Hükümdar-peygamber, Solomon (pbuh), Wise-king, Ruler-prophet
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yahudiliğe göre Hz. Süleyman halkını adaletle yöneten bilge bir kral, yaptığı uygulama ve ticari faaliyetlerle adı zenginlik ve refahla özdeşleşen büyük bir hükümdardır.Bütün bu olumlu anlatımların yanında Hz. Süleyman, babasından kalan topraklarıkoruyamaması, halkına ağır vergiler yüklemesi gibi konularda ciddi bir biçimde eleştirilmiştir. Bu eleştiriler zamanla daha da ileri giderek, Hz. Süleyman'ınfarklı uyruklardan kadınlarla evlendiği ve onların inançlarına meylettiği için Tanrı'nın artık İsrailoğulları'nı desteklemediği, bunun sonucu olarak da Hz. Süleyman'ın vefatından sonra krallığın ikiye bölündüğü iddia edilmiştir. İslam'a göre ise Hz. Süleyman hem Allah'tan vahiy alan bir peygamber hem de kendisine pek çok nimetin bahşedildiği bir hükümdardır. Onun sahip olduğu bu dini ve dünyevi güç, Hz. Süleyman'ın adını efsanevi bir hükümdarlıkla özdeşleştirmiş, hatta onun tüm dünyaya hükmettiği inancı yaygın hale gelmiştir. Oysaki tarihsel ve coğrafi verilere göre Hz. Süleyman'ın krallığının abartılacak bir büyüklükte olmadığını, bu algınının o dönemin insanından kaynaklandığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Judaism, Solomon (pbuh) was a wise king who ruled over his people with justice; and whose name was identified with wealth and prosperity due to his commercial activities and practices. However, despite these positive statements, Solomon (pbuh) was also heavily criticized for matters such as his failure to protect the lands he inherited from his father, and high taxes he imposed on his people. Such criticisms exceeded so much that it was alleged that due to Solomon's (pbuh) marriages to women from various nations and his inclination towards their beliefs, God turned away from the Israelites, and as a result, the kingdom was divided into two after his death. On the other hand, according to Islam, Solomon (pbuh) was a prophet who received revelations from Allah and was also a ruler who was bestowed upon with many blessings. With all his religious and earthly power, Solomon (pbuh) became a name related with such a legendary kingdom that it was eventually believed he ruled over the entire world. However, according to the historical and geographical data, the kingdom of Solomon was not as vast as it was believed, therefore, it can be said that this perception was a result of people of the era.