Kültepe tabletlerinde geçen süs eşyaları ve bunların ticareti
'Ornaments' in Kültepe tablets and their trade
  1. Tez No: 355779
  2. Yazar: NURGÜL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Kültepe Tabletleri, Süs Eşyaları, šamšum, waqurtum, Kültepe Texte, Ornaments, šamšum, waqurtu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sümeroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Asur Ticaret Kolonileri Devri, Eski Anadolu tarihinin en önemli safhasıdır. Çünkü Anadolu insanı, yazıyla bu devirde tanışmıştır. Bu devre ait gerek yazılı belgelerin, gerekse arkeolojik bulguların oldukça zengin olduğu merkez ise Kültepe-Kaniş'tir. Kültepe'de yapılan kazılarda ele geçirilen tabletler, dönemin ticarî faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. Bu faaliyetler içerisinde, süs eşyaları ve bunların ticareti önemli bir yer tutmuştur. Anadolu-Mezopotamya arasındaki ticaretin temelini, bu süs eşyalarının hammaddesi olan, mâdenlerin oluşturduğu bilinmektedir. Bu madenlerden yapılan yüzükler, boncuklar, broşlar, kemerler, aynalar ve tanrı/tanrıça heykelcikleri, bir statü göstergesi olmalarının yanı sıra, adak, çeyizlik hediye ve gömüt hediyesi olarak da kullanılmışlardır. Kıymetli taşlar kullanılarak hazırlanan süs eşyaları ve mücevherler yine, yukarıda sıraladığımız, benzer amaçlarla üretilmiştir. Farklı yapım teknikleri kullanılarak hazırlanan bu süs eşyaları yalnızca o dönem Anadolu halkının dinî ve sosyal yaşantısına ilişkin bilgiler vermemiş, aynı zamanda yüksek bir sanat anlayışının da varlığını kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
Assyrian Trade Colonies Period is the most important phase of the history of ancient Anatolia. Because the people of Anatolia were put into historic periods in this age. Kültepe-Kaniş is so rich centre that both written documents and archeological findings are available belongs to this era. Tablets which seized in the excavations at Kültepe, provided us to get information about the commercial activities of the era. In these activities ornaments and their trade take an important place. It has been known that mines which are raw material of the ornaments compose the basis of trade between Anadolu and Mesopotamia. Rings, beads, belts, mirrors and god/goddess sculptures which made of these mines have been used as votives, dowry gifts and tomb gifts as wll as being a status symbol. Prepared using precious stones, ornaments and jewelery made for similar purposes. Ornaments prepared by using different construction techniques not only has given information about religious and social life of the people of Anatolia at that period but also has proved the existence of a high understanding of art.