İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil hakkındaki inanışlarının incelenmesi
Investigating english preparatory school students' beliefs about foreign language learning
  1. Tez No: 355784
  2. Yazar: RUHAN GÜLİZ ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK PEÇENEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci inanışları, BALLI, eğretileme, student beliefs, BALLI, metaphor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Pek çok bireyin farklı amaçlarla yabancı dil öğrenmeye çalıştığı ve Türkiye bağlamında bu yabancı dilin çoğunlukla İngilizce olduğu bilinmektedir. İngilizcenin ülkemizde hemen her okulda zorunlu ders olarak okutulduğu ve okul öncesi dönemlerde bile İngilizce öğretildiği göz önünde bulundurulduğunda, yıllarca eğitim gördükten sonra İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin bu dilde daha yetkin olmaları beklenmektedir. Ancak, öğrencilerin yeterlik düzeylerine bakıldığında istendik sonuçlar görülememektedir. Alanyazında bunun altında yatan nedenleri araştıran çalışmalara bakıldığında inanışlara ilişkin çalışmaların oldukça güncel olduğu görülmektedir. Öğrenenleri öğrenme-öğretme sürecine katkıda bulunabilen bireyler olarak görmek ve inanışlarını kendi bağlamlarında incelemek oldukça önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil ve İngilizce hakkındaki öne çıkan inanışlarının incelenmesidir. Ayrıca, bu inanışların öğrencilerin artyetişim özellikleri ile olan ilişkisine bakılması, öğrencilerin İngilizceyi nasıl algıladıklarının incelenmesi ve öne çıkan inanışlarının sınıf-içi öğrenme davranışlarına yansıyıp yansımadığına bakılması da amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, öğrencilerin öne çıkan inanışlarını belirlemek için Horwitz tarafından geliştirilen BALLI ve araştırmacı tarafından öğrencilerin kendi bağlamlarına ilişkin hazırlanan ifadeler sormaca olarak kullanılmıştır. Öğrencilerin artyetişim özelliklerine ilişkin bilgiler demografik bilgi formu ile elde edilmiş ve bu bilgiler ile inanışları karşılaştırılmıştır. Bulguları desteklemek ve öğrencilerin İngilizceyi nasıl algıladıklarını incelemek için, okutmanlarla ve bir grup öğrenciyle görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin İngilizceyi nasıl algıladıklarını daha iyi görebilmek için tüm öğrencilerden tümce tamamlama yoluyla İngilizce öğrenmekle ilgili eğretilemeler elde edilmiştir ve son olarak sınıflarda gözlem yapılarak inanışların davranışlara yansıyıp yansımadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Hem nitel hem de nicel verilerin çözümlenmesinin ardından bütün bulgular bir araya getirildiğinde; öğrencilerin İngilizceye karşı olumlu bir yaklaşımları olduğu, güdülenme düzeylerinin yüksek ve bu dili öğrenmekten beklentileri olduğu sonucu çıkmıştır. Öğrencilerin artyetişim özelliklerinin bazı inanışlarda fark yarattığı ve öğrencilerin çoğunlukla inanışları doğrultusunda öğrenme davranışları sergiledikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that most individuals try to learn a foreign language with different intentions in mind and in Turkish context it is known that this foreign language is commonly English. Considering the facts that English is a compulsory subject in almost every school in our country and it is taught even in preschool periods, one may expect preparatory school students to be more competent in using this very language after years of education. Proficiency levels of these students are not desired, however. Recent research conducted to find the underlying reasons in the literature is mostly related to learner beliefs. Considering learners as individuals who can contribute to the learning-teaching process and studying their beliefs in their own context have become highly important. The purpose of the current study is to investigate the prominent beliefs of the English preparatory school students about foreign language and English. Comparing students' background information with their beliefs, investigating their attitudes towards English and observing whether their beliefs reflect on their learning behaviours have also been aimed. Beliefs about language learning inventory (BALLI) by Horwitz and some other statements about students' own context prepared by the researcher were used as surveys to define the prominent beliefs of the students. Results of the surveys were compared with students' demographic information. To support the findings of these surveys, interviews with a group of students and instructors were conducted. Metaphors about learning English were elicited from the students with sentence-completion technique. Finally, students were observed in class to decide whether the prominent beliefs could be observed in students' behaviours. According to the findings, students have positive attitudes towards English. They have high levels of motivation to and expectations and there are also some differences in their beliefs according to their background information. Interviews seemed to support the findings and classroom observations showed that students behave mostly in accordance with their beliefs.