Abdurrahman Hasan Habenneke el-Meydânî ve tefsiri
Commentary of Abdurrahman Hasan Habenneke el-meydânî
- Tez No: 355783
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: kronolojik tefsir, tematik tefsir, çağdaş bilimin verileriyle tefsir, kırk ilke
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Tezin konusu, Abdurrahman Hasan Habenneke el-Meydânî ve Meâricü'tTefekkür ve Dekâiku't-Tedebbür isimli tefsirinin incelenmesidir. Araştırmada el-Meydânî'nin hayatı ve ilmî kişiliğinin yanı sıra kırk dokuz adet eseri tek tek incelenmiştir. Kur'an-ı Kerim'in kronolojik/nüzul sırasına göre ele alındığı özgün bir yöntem olarak el-Meydânî'nin tefsir yaklaşımı ve tefsir yöntemi üzerine araştırma yapılmıştır. Kur'an'ın kronolojik, tematik ve çağdaş bilimin verileriyle açıklanması ortaya konmuştur. el-Meydânî'nin ortaya koyduğu“Kur'an'ı Anlamada Kı rk İlke”, Kur'an'ı çeşitli verilerle açıklaması ve tefsir ilmine katkısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is investigation of commentary of Abdurrahman Hasan Habenneke el-Meydânî that is named as Meâricu't-Tefekkur ve Dekâiku'tTedebbür.In the submitted study, it has been searched individually his forty -nine books with his life and scientific personality. According to order chronological line of Holy Qur'an, about commentary style and way of el-Meydânî has been investigated using a special method. The Chronological, meaning and contemporary science of Qur'an data was explained. Stating of el-Meydânî by using his forty principle, commentary science and explanation containing different ways of Qur'an was investigated contributions to understand. Key Words; chronological commentary, commentary with essential points, commentary with contemporary science, forty principles.