Ulus inşa sürecinde etnik partiler: Sinn Fein ve BDP
Ethnic parties in the process of nation building: Sinn Fein and BDP
- Tez No: 355836
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN AKTOPRAK UZGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Kimlik, İrlanda Milliyetçiliği, Kürt Milliyetçiliği, Etnik Parti, Sinn Fein, BDP, National Identity, Irish Nationalism, Kurdish Nationalism, Ethnic Party, Sinn Fein, BDP
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, ulusal kimliklerin inşası, tahkim edilmesi ve harekete geçirilmesinde yasal siyasi partilerin oynadıkları rolü ele almaktadır. Tezin amacı Sinn Fein ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) örneklerinden yola çıkarak siyasi partilerin ulusal kimlik mücadelelerinde tuttukları yeri çözümlemektir. Tezde Sinn Fein ve BDP için“etnik parti”kavramı kullanılmıştır. Tezin birinci bölümünde milliyetçilik literatürünün temel yaklaşım ve kavramları ele alınmış ve kuramsal bir çerçeve çizilmiştir. Yine aynı bölümde etnik parti kavramı farklı yaklaşımlardan yararlanılarak tanımlanmış ve Sinn Fein ve BDP'nin yapılan yanıma uyup uymadıkları ele alınmıştır. Birinci bölümün sonunda etnik partilerin ulusal kimlik inşasında oynadıkları rol, Miroslav Hroch ve Walker Connor'ın çalışmaları bağlamında ele alınmıştır. Tezin ikinci ve üçüncü bölümlerinde öncelikle İrlandalı ve Kürt ulusal kimliklerinin ortaya çıkışı ve gelişmeleri incelenmiştir. Daha sonra Sinn Fein ve BDP'nin birer etnik parti olarak İrlandalı ve Kürt ulusal kimliklerinin inşası ve ulusal talepler doğrultusunda harekete geçirilmesinde oynadıkları roller değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme yapılırken partilerin resmi belgeleri, seçim manifestoları, düzenledikleri eylem ve etknlikler ile parti yetkililerinin açıklamalarından yola çıkılmıştır. Tezin sonuç bölümünde, ikinci ve üçüncü bölümlerde elde edilen veriler ışığında Sinn ve BDP arasında karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the role of the legal political parties in the process of construction, consolidation, and mobilization of national identities. The main aim of the thesis is to examine the role of Sinn Fein and Peace and Democracy Party (BDP) in the struggles related to national identities. Sinn Fein and BDP are analyzed with reference to the concept of 'ethnic party'. The first chapter introduces the main concepts of the literature on nationalism and develops a theoretical framework for the subject matter. In this chapter, the notion of 'ethnic party' is defined through different perspectives.It is scrutinized whether Sinn Fein and BDP fit into these definitions or not. This chapter concludes with the analysis of the role played by ethnic parties in the process of nation building with reference to the studies of Miroslav Hroch and Walker Connor. The second and third chapters scrutinize the emergence and development of Irish and Kurdish national identities respectively. Then, the roles of Sinn Fein and BDP, as ethnic parties, in the construction of Irish and Kurdish national identities and mobilization of these identities for the national demands are assessed. Official documents, election manifestos, activities of the parties and speeches of the party officials are used in this analysis. Finally, the concluding chapter makes a comparative analysis between Sinn Fein and BDP through the discussion of the material collected in the second and third chapters.