Tarım işletmelerinde tarımsal faaliyet standardı çerçevesinde maliyet hesaplaması: Bir tarım işletmesinde örnek uygulama
Cost calculation in the framework of agriculture accounting standart in the agricultural farms: Sample application in an agricultural farm
  1. Tez No: 355847
  2. Yazar: MUSTAFA KILLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Muhasebesi, Tarım İşletmeleri, TMS 41 Tarım Muhasebe Standardı, Maliyet Hesaplaması, Farm Accounting, Agricultural Farms, TAS 41 Farm Accounting Standard, Calculation of Product Costs
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Tarım Sektörü, insan nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılaması, diğer sektörlere girdi sağlaması, istihdam ve değer yaratmasından dolayı önemini her zaman korumuştur. Tarımsal faaliyetler, bitkisel üretim, hayvansal üretim su ürünleri üretimi ve orman ürünleri üretimi olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çalışma, Tarımsal Faaliyet Standardı çerçevesinde tarım işletmelerinde ürün maliyetlerinin hesaplaması amacıyla yapılmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tarım muhasebesi, tarımsal faaliyet ve tarım işletmeleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, tarım işletmelerinde muhasebe düzeni ve maliyet hesaplamaları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde tarım muhasebesi ile ilgili ulusal ve uluslar arası düzenlemelere yer verilmiştir. Türkiye Muhasebe Standartlarının ve TMS 41 Tarım Muhasebe Standardının tarihsel gelişimi verildikten sonra TMS 41 detaylı olarak açıklanmıştır. Son bölümde, bir tarım işletmesinde maliyet hesaplaması üzerine örnek uygulama çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural sector has always maintained its importance due to meet the food needs of human population, providing inputs to other sectors, creation of value added and employment. Agricultural activities, crop production, animal production, fisheries and forest products production has been classified. In the study, the calculation of product cost in agricultural farms has been examined. The study consists of four main parts. In the first part, general information on agriculture, agricultural accounting and agricultural farms has been given. In the second part, accounting system and the calculation of costs in agricultural farms have been examined. In the third part, national and international regulations on farm accounting have been studied. The historical background of Turkish Accounting Standard and TAS 41 Farm Accounting Standard are presented, then TAS 41 Farm Accounting Standard has been examined in detail. In the last part, a sample practice on calculating costs in agricultural farms has been carried out.