Lise öğretmenlerinin zaman yönetimi hakkındaki görüşleri
Master's thesis high school teacher' views about time management
  1. Tez No: 355846
  2. Yazar: KAZIM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lise öğretmeni, Zaman yönetimi, Öğretmen görüşü, High School Teacher, Time Management, Teacher's Opinion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğretmenlerinin zaman yönetimi hakkındaki görüşlerini belirlemek; cinsiyet, kıdem, eğitim durumu ve okul türü değişkenlerinin, lise öğretmenlerinin zaman yönetimine ilişkin görüşlerine etkilerini incelemektir. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezinde bulunan resmi ve özel liselerde görev yapan toplam 2304 öğretmen, örneklemini ise“tesadüfi, yansız örnekleme'' yoluyla belirlenen 220 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada survey tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ”Zaman Yönetimi Envanteri'' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 21.0 paket programı kullanılmış; frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmış, cinsiyet, kıdem, eğitim durumu ve okul türü değişkenlerinde katılımcıların görüşlerinin ortalama değerlerine, standart sapmalarına, gruplar arası ilişkisel durumlarına bakılmıştır. Bu ilişkide iki gruba sahip olan (cinsiyet ve eğitim durumu) değişkenlerde bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grubu olan değişkenlerde ise Tek yönlü varyans analizi ve LSD testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışmaya katılan lise öğretmenlerinin genel zaman yönetimi (zaman planlaması, zaman tutumları ve zaman harcattırıcılar) hakkındaki görüşlerinin“yüksek”düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin genel zaman yönetimi (zaman planlaması, zaman tutumları ve zaman harcattırıcılar) hakkındaki görüşlerinde“cinsiyet, kıdem ve eğitim durumu”değişkenleri açısından anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin genel zaman yönetimi (zaman planlaması, zaman harcattırıcılar) hakkındaki görüşlerinde“okul türü”değişkeni açısından anlamlı bir fark olduğu fakat "zaman tutumları'' alt boyutunda anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak; öğretmenlere zaman yönetimi ile ilgili seminerlerin verilmesi, okul yöneticilerine ise zaman yönetimi ile ilgili hizmet içi eğitimlerin verilmesi, önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to state the views of the high school teachers about time management and to research impacts of the variables of gender, seniority, educational background and school type over the high school teachers' opinions about time management. The nature of the study is comprised of total 2304 teachers who work at the state and private high schools in Kahramanmaraş city centre in 2013 – 2014 academic year; the sample of the study is comprised of 220 branch teachers identified by“random neutral sampling”method. In the study, the survey method has been used. Also the“Time Management Inventory”has been used as a data collection tool. In the study, SPSS 21.0 packaged software has been used in the statistical analysis of the acquired data; the frequency and percentage distributions have been made and the average value of the participants, their standart deviations and the associative conditions between the groups have been taken into account in the variables of gender, seniority and educational background. In this association, the unbiased sample test has been performed on the variables possessing two groups whereas one-way analysis of variance and LSD test have been performed ın the variable possessing more than two groups. At the end of the research it is seen that the opinions about the general time management (time planning, time attitude, time consumers) of the, the high school teachers who participate in the study are at a high level. It is concluded that there is no significant difference of teachers' opinions about the general time management(time planning, time attitude, time consumers) in terms of“gender, seniority and educational backgrounds variables. It is concluded that there is a significant difference in teachers' opinions about the general time management(time planning, time attitude, time consumers) in terms of ”school type“ variable, however, there is not a significant difference in the ”time attitude" sub dimension. Depending on the results of the study, the suggestions of conducting seminars to the teachers about time management and giving in-service training to the school management staff about time management are offered.