TMS 41 kapsamında tarımsal faaliyetlerin muhasebe uygulamarındaki yeri ve örnek bir işletme üzerinde uygulama sonuçları
The function in accounting applications of agricultural activities within TMS 41 and application results on a sample business
  1. Tez No: 591945
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÇETİNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ KARASİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Faaliyet, Tarımsal Faaliyet Standardı, TMS 41, Vergi Usul Kanunu, agricultural activity, agricultural activity standard, TAS 41, tax Procedure Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma, tarımsal faaliyetlerin Türkiye Muhasebe Standardı 41 çerçevesinde muhasebeleştirilmesini ve örnek bir işletme üzerinde uygulamasını içermektedir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; tarımsal faaliyet ve tarım işletmelerinin sınıflandırılması hakkında genel bilgiler verilmiştir. Sonrasında tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri incelenmiştir. İkinci bölümde; TMS 41 Tarımsal Faaliyetler standardı hakkında genel bilgiler verilmiş ve Standartta belirtilen kavramlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; tarımsal faaliyetlerin muhasebeleştirilmesi, tarımsal faaliyetlerin tekdüzen muhasebe sistemi içerisindeki yeri, değerleme, aşınma payı ve maliyet bedeli artırımı, yenileme fonu ve sigorta tazminatları uygulamaları incelenmiş, bölümün bir kısmında ise tarımsal faaliyetlerde maliyet muhasebesi, gider yerleri, gider çeşitleri ve maliyet yöntemleri ele alınmış, tarım işletmeleri açısından değerlendirmesi yapılmıştır Dördüncü bölümde ise; yumurta tavukçuluğu işiyle iştigal eden tarım işletmesinde muhasebe uygulamalarına yönelik VUK ve TMS 41 kapsamında örnek bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study covers the accounting and application of agricultural activities in accordance with the Turkish Accounting Standard 41. The study consists of four main parts. In the first part of the study, general information about the afterword of agricultural activities and the classitication of agricultural managements was given. Structural features, problems and solution proposals of agricultural enterprises were examined. In the second volume, general information about the TAS 41 agricultural activities standard has been given and the concepts specified in the Standard have been explained in detail. In the third chapter, accounting of agricultural activities, the place of agricultural activities within uniform accounting system, valuation, depreciation and cost price increase, renewal fund and insurance claims applications were examined, in a place of this part the agricultural activities cost accounting, expense locations, expenditure types and cost methods were discussed, and the evaluation of agricultural enterprises was made. In the fourth part, a sample application was made in the scope of Vuk and TAS 41 for accounting practices in a farm which is an example of egg chicken business.