Türkiye'de mesleki teknik eğitimin yaşadığı sorunlar ve çözümleri konusunda mesleki eğitim yöneticileri, meslek dersleri öğretmenleri ve eğiticilerin, görüşlerinin incelenmesi
Vocational and technical education in Turkey its problems and solutions for vocational education administrators teachers and trainers professional courses study of views
  1. Tez No: 355867
  2. Yazar: MUTLU ASLANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Teknik Orta Öğretim, Mesleğe Yönlendirme, İş Piyasası, Vocational and technical secondary education, vocational guidance, labor market, social inclusion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, Mesleki Teknik Eğitim'de yaşanan sorunlar konusunda, Mesleki Teknik Ortaöğretim kurumlarında çalışmakta olan eğitim yöneticileri, meslek dersi öğretmenleri ve eğiticilerin görüşlerinin alınması, bu görüşler arasında çalıştıkları kurum, yaptığı görev, eğitim durumları ve kıdem durumlarına göre anlamlı farklar olup olmadığının tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında Kahramanmaraş İli Dulkadiroğlu ve 12 Şubat ilçelerinin merkezlerinde bulunan ve imam-hatip liselerinin dışında kalan resmi ve özel meslek liselerinin eğitim yöneticileri, meslek dersleri öğretmenleri ve eğiticileri, örneklemini ise bu okullarda görev yapan ve tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 275 kişi oluşturmaktadır. Araştırma bulguları, araştırmacı tarafından hazırlanan ve 55 maddeden oluşan beşli likert tipi bir ölçekle elde edilmiştir. Anketin güvenilirlik kat sayısı α=0,868'dir. Araştırma sonucunda; sosyal statü sahibi olmak için akademik eğitim yapmanın, insanları kendini ifade etmenin bir yolu olarak mesleki faaliyet gerçekleştirmek zevkinden uzak düşüreceği, meslek eğitiminin toplumda düşük statülü bir eğitim olarak algılandığı, mesleki eğitime talebin artması için mesleki eğitimin kalitesini yükseltilmesinin gerektiği, meslek liselerini bitirenlerin işsizlik oranlarının ve ortalama kazançlarının genel orta öğrenime göre yeterince farklılaşmadığı, mesleki eğitim sistemlerini tanıtan kampanyalarda mesleki yönlendirmede eksikliklerin olduğu, velilerin mesleki eğitimden beklentilerinin yanlış olduğu, hayat boyu öğrenme olanaklarının artırılması ve benzeri konularda katılımcıların hemfikir olduğu tespit edilmiş ve ayrıca katılımcı görüşleri arasında eğitim durumları ve kıdem durumlarına göre anlamlı farklar bulunmadığı, ancak yaptıkları göreve göre aldıkları puanların ortalamalarında anlamlı fark bulunduğu bulunmuştur. Bu durum öğretmen ve yöneticilerin okulu sahiplenme duygusundaki fark ile açıklanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda; 3308 sayılı çıraklık ve mesleki eğitim kanunu ivedilikle güncellenmeli, meslek liselerinde eğitim seviyesinin yükselmesi için başarılı öğrencilerin de bu programlara katılımının önü açılmalı, mesleki yönlendirme konusunda daha erken ve profesyonel hizmet verilmeli, meslek lisesi mezunları ile düz lise mezunları arasındaki statü ve ücret dengesi sağlanmalı, yaşam boyu eğitim olanakları artırılmalı, akademik programlarda başarısız olan öğrencilerin daha az bilgi ve hazır bulunuşluk gerektiren sertifika programlarına yönlendirilmeli, sınavsız geçiş uygulaması revize edilmeli, meslek liseleri için sektör temsilcilerinin de yer aldığı bir yönetişim modeli üzerinde çalışmalar yapmaları vb. konularında öneriler geliştirtmiştir.
Özet (Çeviri)
This research in vocational education problems are concerned, vocational and technical education institutions functioning in the training managers, professional course teachers and trainers taking the views, these views of the institutions they work, duties performed, education and seniority significant difference according to whether it is to identify and develop solutions to address these issues was conducted. Research phases of the 2013- 2014 academic year, Kahramanmaras Province, Dulkadiroğlu and 12 Şubat counties located in major and religious school that fall outside the official and private vocational schools training administrators, teachers for vocational courses and tutorials, examples of these schools working in and random sampling method 275 people are selected create. Research findings prepared by the researcher and the five-point likert-type scale consisting of 55 items was obtained. Poll of the reliability coefficient is α = 0.868. Of the research; social status to own academic training to make people self-expression as a way of professional activities to realize the enjoyment away will lower vocational education in the society low status of education is perceived as vocational training to raise the demand for vocational training, improving the quality and where required , vocational high school graduates of the unemployment rate and the average gain general secondary education based on sufficiently differentiated whether the vocational training system introduced in campaigns Ministry of Education , Higher Education Institution, Universities, professional associations , NGOs more active role as needed , vocational guidance deficiencies in that , parents vocational training expectations to be wrong , lifelong learning opportunities , and increase their similar findings were identified and also the opinions of the participants according to their educational status and seniority, there are no significant differences , but their score by doing the tasks they found that there was no significant difference in the mean. This sense of ownership of teachers and administrators in schools is explained by the difference. In line with these findings; at vocational schools and the level of education for the success of students participation in these programs the front should be opened, vocational guidance in the earlier and professional services should be provided, vocational high school graduates with a regular high school graduates between the status and charge balance must be achieved, life-long learning opportunities should be enhanced, academic programs, students who fail the and certificate programs that require less information should be directed to the preparation, exam entry should be revised, for vocational high schools, including industry representatives working on a management model should be developed to make recommendations on the subject.