Örgütsel adalet algısının iş tatminine etkisi: Adıyaman kamu kurumlarında bir uygulama
The effect of organizational justice perception on job satisfaction: an application in public institutions of Adıyaman
- Tez No: 356170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ĠĢ Tatmini, Örgütsel Adalet, Dağıtımsal Adalet, Prosedürel Adalet ve EtkileĢimsel Adalet, Job Satisfaction, Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice and Interactional Justice
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İşgörenlerin örgütsel adalet algısı, iş tatmininin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Örgütsel adaletin sağlanması kurumların veya işletmelerin verimliliği açısından önemli bir adımdır. Mevcut ampirik çalışma, örgütsel adaletin bir bütün olarak dağıtımsal adalet, prosedürel adalet ve etkileşimsel adalet alt boyutları açısından iş tatmini ile olan ilişkisi üzerine odaklanmıştır. Ayrıca bu çalışmada farklı demografik özelliklerin iş tatmini ve örgütsel adalet ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmada çalışanların örgütsel adalet algılarını ve iş tatmin düzeylerini ölçen bir anket formu kullanılmıştır. 400 kişilik örneklem grubundan seçilen 386 adet anket kağıdının güvenilirlikleri test edilmiş ve anketlere SPSS 20.0 paket programı ile T Testi, One way Anova (Tek Yönlü Varyans), Korelasyon, Regresyon, Faktör, Frekans ve Güvenilirlik gibi çeşitli analizler uygulanmıştır.Çalışma sonucunda, etkileşimsel adalet ile iş tatmini arasında beklenenden düşük olmasına rağmen pozitif ve doğrudan bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca demografik özelliklerin örgütsel adalet algısı üzerinde değişik etkilerinin olduğu fakat iş tatmini ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Employees' perception of organizational justice plays an important role in providing job satisfaction. Such providing job satisfaction is an essential step for the efficiency of institutions or enterprises. The present empirical study focuses mainly on studying the relationship between organizational justice and job satisfaction as a whole in terms of distributive justice, procedural justice and interactional justice and its impact on job satisfaction. Aside from this, the relationship of various demographic features with job satisfaction and organizational justice have been researched in the study. A questionnaire in order to measure employeyees' perceptions of organizational justice and their level of job satisfaction has been used in the study. The reliability of 386 questionnaire papers selected from sample group consisting of 400 people has been tested and various analysis such as One Way Anova, T Test, Correlation, Regression, Factor, Frequency and Reliability have been applied through SPSS 20.0 Packet Programme.At the end of this study, it has been determined that there is a direct and positive relation between interactional justice and job satisfaction though it is lower than expected. It has also been detected that demographic features have various effects on organizational justice perceptions whereas they have no significance effect on job satisfaction.