The Kantian theory of the Sublime and humanist politics
Kantçı Yüce teorisi ve humanist siyaset
- Tez No: 356203
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA, PROF. DR. MAHMUT MUTMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kant, Kozmopolitanizm, Estetik deneyim, Yüce nosyonu, Uzak Felaketler, Kant, Cosmopolitanism, Aesthetic experience, Sublime, Distant suffering
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Alman filozof Immanuel Kant'ın kozmopolitanizm anlayışı ve yine filozofun Yüce nosyonu, 90'lı yılların sonundan itibaren politika ve estetik temalı farklı tartışmalarda popülerlik kazanmıştır. İçinde yaşadığımız bu yüzyılın siyasal konjonktüründe ise Kant'ın Yüce nosyonuna uluslararası toplumda yankı bulan toplumsal felaket olaylarını betimlemek için başvurulmaktadır. Bu çalışma bu yüzyılda Immanuel Kant'ın insan haklarıyla yakın ilişkili olan Kozmopolitanizmi ile Yüce nosyonu arasında sosyal felaketlerin yol açtığı“distant suffering”olgusu üzerinden sıra dışı bir ilişki ortaya çıktığını iddia eder. Bu durum, Kant'ın kosmopolitanism ve yüce nosyonlarının günümüz uluslararası siyasetinde yararlı birer analiz aracı olabileceğine işaret eder. Bu çalışma bu iki Kantçı nosyon arasında işaret edilen ilişkiyi ve yeni dünya düzeninde Kant felsefesinin geri kazanmış olduğu değeri ortaya koymak için a) Kantçı kozmopolitanizmi hem orijinal normatif versiyonu hem de 90'ların sonunda bu nosyonun tartışmalara konu edilen teorik biçimi ile; b) Kantçı yüce anlayışını klasik anlamı ve 1945 sonrası geçirdiği dönüşümü bağlamında; c) 20. yüzyılın yüce olarak betimlenen toplumsal felaketleri karşısında ortaya çıkan uzak felaket haberleri ve bunların kozmopolitanizm ideali ile olan ilişkisini bağlamında inceler.
Özet (Çeviri)
The German philosopher Immanuel Kant's rendition of cosmopolitanism and the sublime have been quite popular separately in various discussions on politics and aesthetics since the late 90s. Today's political conjuncture makes use of the Kantian sublime in describing the social disasters that had broad repercussions in international public. This study argues that in this century, Kantian ideal of cosmopolitanism together with its close relevance to human rights stands in an unusual relation with the sublime due to the feeling of distant suffering caused by social disasters. Moreover, this relation indicates that Kant?s cosmopolitanism and sublime can be tools for contemplating contemporary world politics. The present study seeks to disclose this present relationship and the regained value of Kantian philosophy in the face of a new world order through examining a) Kantian cosmopolitanism normatively, as in its original version and; theoretically as in the discussions on its revival in late 90s; b) the transformation of the Kantian sublime after 1945; and c) the state of distant suffering in the face of social disasters of the 20th century interpreted as sublime and its relation to ideal of cosmopolitanism.