Günümüz sanatında ifadeci yaklaşımlar bağlamında belirginleşen desen olgusu
Distinct drawing facts in the context of expressionist approaches in today's art
- Tez No: 356243
- Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ SAĞLAM
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eleştirisi, Desen, İfadecilik, Öznellik, Kavramsal Sanat, Lirizm, Art Criticism, Drawing, Expressionism, Subjectivity, Conceptional Art, Lyricism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüz sanatını anlamlandırabilmek, çağdaş gündelik hayatın içeriği ile bağlantısını incelemekle mümkündür. Yaşanan kültürel pratiğin tarihi sanat kurumu ile bağlantısının çözülmesi, modernleşmenin her dönem ittiği kültürel özerklik estetiği, modern dünya insanını çağın gereklerine uygun ifade şekillerine doğru yönlendirmiştir. Kültürel süreçle birlikte şekillenen günümüz sanatı; sanatçının kendini ifade şekliyle önem kazanır. Bu çalışmada, ifadeci yaklaşımlar bağlamında yeni algılamalar ve dışavurumsal süreçlerin (1980'li yıllar) günümüze kadar gelişim aşamaları ile biçimlendirilmiş görselliğin ve içeriğin dayandığı lirizm, korku, öznellik, popüler kültür, cinsiyet, din, beden, politika kavramlarının eleştirel anlayışlarla olan ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca ifadesel söylem alanında, belirginleşen yeni algılamalar ve dışavurumsal süreçlerin, günümüz sanatındaki eserlerin yorumlanabilmesinde sağladığı katkılarla, yine öne çıkan figüratif tavır ve siyasi algılamaların, çağdaş söylemler dahilindeki kavramsal süreçlere nasıl dönüştüğü irdelenmiştir. Öncelikle, ifadeci anlatımlara yön veren çizgisel anlayışların 2000'li yıllarda öne çıkan isimlerinden Raymond Pettibon, Marlene Dumas, Luc Tuymans, Peter Doig, Wilhelm Sasnal, Neo Rauch, Wilhelm Kentridge gibi sanatçıların; ifadesel söylemleri ve belirginleşen desen ağırlıklı eserleriyle, günümüz sanatındaki etkin konumlarına dikkat çekilmek istenmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
It is possible to make today's art meaningful by examining its connection with modern daily life. Resolving the connection between living cultural practice and historical art institution, cultural autonomous aesthetic lead modern world people to utterance ways which are convenient to era's necessities. Today's art, which forms with cultural process, becomes important by artist's own expressionist way. In this workout, new perceptions at expressionist approach and development steps of expressional expressionist process until today and the relationship with critical perception and lyricism, apprehension, subjectivity, popular culture, gender, religion, body, policy concepts, which patterned visuality and content depends, were examined. Also contributions about commenting today's art Works, which are provided by expressionism and new expressionism in expressive speech area, and also how figurative and policy perceptions in expressionist approach turn into the conceptional process in modern sayings. Primarily, artists like Raymond Pettibon, Marlene Dumas, Luc Tuymans, Peter Doig, Wilhelm Sasnal, Neo Rauch, Wilhelm Kentridge, who lead expressionist approach linear process at 2000's, and their expressionist ways and distinct line based work of arts, their important role at today's art were emphasized. İngilizce