Ortaöğretim öğretmenlerinin algıladıları örgütsel güven düzeyi ile örgütsel kültür düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi (İstanbul ili Pendik ilçesi örneği)
Examining the relation between perceived of secondary education teachers organizational culture level and organizational confidence level(Sample of İstanbul city and Pendik district)
- Tez No: 356301
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Kültür, Kültür, Güve, Organizational Confidence, Organizational Culture, Culture, Confidence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim öğretmenlerinin algıladıkları örgütsel güven düzeyi ile örgütsel kültür düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın evreni 2012–2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Pendik İlçesindeki toplam 29 ortaöğretim okulunda çalışan yönetici ve öğretmenlerdir. Araştırmanın örneklemini bu okullarda görev yapan öğretmenler arasından tesadüfi (random) alınan örnekleme yöntemiyle belirlenen 301 kişi oluşturmuştur. Araştırma ile ilgili veriler“Örgütsel Güven Ölçeği”ile“Örgütsel Kültür Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Üç bölümden oluşan ölçeğin birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümde, örgütsel güveni ölçen 47 tutum ifadesine, üçüncü bölümde ise örgüt kültürünü ölçmek üzere 37 değerlendirme ifadesine yer verilmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğrencilerin tutumlarının ve algılamalarının belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, tutumlar arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda“t”testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı α = 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Ayrıca Pearson korelasyon analizi ilişkisel bağlantıları belirlemek için kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır; 1. Öğretmenlerin örgütsel güvenlerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, alan, öğrenim durumu ve kitap okuma durumuna göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. 2. Öğretmenlerin örgütsel güven ölçeği puanlarının görevlerine, kıdemlerine, çalışma sürelerine, internet kullanımına göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. 3. Öğretmenlerin yaşlarına, medeni durumlarına, kıdem, alan, öğrenim durumu, okulda çalışma süresi, internet kullanımı ve kitap okuma durumlarına göre örgütsel kültür ölçeği puanlarının gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 4. Öğretmenlerin örgütsel kültür ölçeği puanlarının cinsiyet, görev, değişkenine göre anlamlı farklılık görülmüştür. 5. Örgütsel güven ile örgütsel kültür arasındaki ilişkileri belirlemek üzere yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda puanlar arasındaki ilişki negatif yönde anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to look into the relationship between perceived of secondary education teachers organizational culture level and organizational confidence level. The population of this research are the 29 secondary education managers and teachers in Pendik, İstanbul, in the Academic year 2012-2013. The research sample of teachers working in these schools randomly be determined by the sampling method consisted of 301 people. Research data was collected by using“Organizational Confidence Scale”and“Organizational Culture Inventory”and“Personal Information Form”. In the first part of the scale consists of three sections of personal information, in the second part, 47 organizational attitudes expressed confidence measure, in the third part, in order to measure organizational culture 37 expression of evaluation has been given. Scale obtained from the coded data was analyzed with the help of SPSS package program. Scale of the first chapter on the data concerning the frequency and percentage distributions were taken, students' attitudes and perceptions in order to determine the arithmetic mean and standard deviation, attitude differences between revealed to binary comparisons“t”test, more than two sets of variables were compared, one-way analysis of variance was used. Opinions as to whether a significant difference between α=0.05 significance level was tested. Also Pearson correlation analysis is used to determine associative connections. The findings of this research are as follows: 1.Organizational confidence of secondary education teachers has not been significantly different when the variables, such as gender, age, marital status, education level, frequency to read, taken into consideration. 2.A significant difference has seen between the groups of secondary education teachers' organizational confidence scores, according to seniority, work periods and the use of the internet. 3. A significiant difference hasn't seen between the groups of secondary education teachers'organizational culture scale scores according to their ' age, marital status, seniority,province, education level, duration of working in schools, Internet usage and their reading scores. 4.A significant difference was observed between teachers' organizational culture scale scores according to the gender, task, variable. 5. To determine relationship between organizational confidence and the organizational culture, as a result of pearson correlation analysis, the relation between the scores was found meaningful in the negative way.