Özel ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetme yeterliliklerinin belirlenmesi
The qualification of private school teachers in class management
- Tez No: 356315
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sınıf yönetimi, yeterlilik
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Eğitim insan hayatının bitmek tükenmek bilmeyen en önemli süreçlerinden birisidir. İnsanlarda, önce yaşamsal eylemleri yerine getirme, biyolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenme ile ailede başlayan eğitim süreci, sosyalleşme, okul çağı ve sonrasında edindiği meslek ile hayatının tümünde sürüp gitmektedir. Formal eğitim süreci içindeki okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yükseköğretim aşamaları bulunmakta ve her aşama birbirinden ayrı olmakla birlikte, aynı zamanda bir sonrakine hazırlık niteliği taşımaktadır. Bu nedenle zinciri oluşturan bu halkalardaki işleyiş ne kadar sağlıklı olursa, bireyin aldığı eğitim de aynı oranda sağlıklı ve kaliteli olur. Eğitim sürecin kuşkusuz en önemli taşlarından biri öğretmenlerdir. Öğretmenlerin donanımı ve yeterlilikleri, sağlıklı ve kaliteli bir eğitim sürecinin sağlanabilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, öğretmenlerin donanımlı olması, mevcut donanımlarını gelişen teknoloji ile birlikte sürekli yenilenmesi ve varsa eksiklerinin tespit edilip giderilmesi gerekmektedir. Bu araştırmada ilköğretimde görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetme yeterliliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeline göre yapılan bu araştırmada, öncelikli olarak literatür taraması yapılmış daha sonra veri toplama aracı olarak kullanılan anket geliştirilmiştir. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra araştırmanın uygulama aşamasına geçilmiştir. Araştırmanın uygulanması, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesindeki 14 özel ilköğretim okulunda okumakta olan 4. ve 5. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Anketin ilk bölümünde kişisel bilgilerden oluşan 6 soruluk bilgi formu yer almakta, ikinci bölümde 'özel ilköğretim okulu öğretmenlerinin sınıf yönetme yeterlilikleri"ni belirlemek üzere öğrencilere yönelik hazırlanmış 34 soru ve üçüncü bölümde eklemek istedikleri görüşleri bulunmaktadır. Araştırmanın verileri toplandıktan sonra gerekli analiz işlemleri yapılmıştır. Bu kapsamda, öğretmenlerin sınıf yönetme yeterliliklerine ilişkin olan 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin görüşleri ayrıntılı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Education is one of the most important and unending processes of human life. For humans, education continues in their whole life; first to fulfill the vital actions, education process which starts with learning to meet their biological and physical needs in family, socialization, school age and their jobs. One of the most important cornerstones is teachers, certainly. Their equipment and qualification are very important for the provision of the qualified and good educational process. For this reason; teachers should be quailified and equipped, and constantly refresh their equipment and also they should identify the gaps, thereafter complete them. In this search, the determination of the qualification to manage a classroom is aimed. In the search which is done according to screening model, at first scanning(screening) of literature is done, and after that a survey is developed like a data collection tool. After these processes are completed, the application stage of the search starts. The application of the search is performed with students who are at 4th and 5th class in 14 private primary schools which are located in Kadıkoy, Istanbul. In the first part of the survey, datasheet formed 6 questions which include personal information is placed; in the second part, 34 questions for students are prepared in order to determine“private school teachers' qualification to manage a classroom”, and the third part includes their opinions. The opinions of students who study at 4th and 5th class which are related with teachers' qualification to manage a classroom in details.