İlkokul ve ortaokullarda okul müdüründen kaynaklanan sorun ve çatışmalar
Problems arising and conflicts from school principals in primary and secondary
- Tez No: 356316
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul müdürü, çatıĢma, yönetim
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çatışma, ters olabilecek etkilerin veya birbirine uymayan ilişkilerin bir bütünüdür. Çatışmalar, birbiriyle çelişen ihtiyaçlar, dürtüler veya taleplerden kaynaklanır. Eğitim kurumları temelde bir arada ve uyumlu çalışmayı ve yardımlaşmayı amaçlayan bir yapıya sahiptir. Ancak her bireyin her an memnun edilmesi olanaksız bir olgudur. Bu nedenle çatışma kaçınılmaz bir sorun olarak ortaya çıkar. Bu tür sorunları çözüme kavuşturmak için uzun dönemli stratejik planlamalar yapma zorunluluğu doğmaktadır. Bu noktada okul müdürlerinin rolü önem kazanmaktadır. Dolayısıyla okul müdürleri, yönetim şekillerinde ve sorun çözme yöntemlerindeki olumlu gelişmeler yoluyla okulları daha yaşanabilir yerler durumuna dönüştürebilirler.
Özet (Çeviri)
Conflictconsists of either the effects of opposite or contrary relations. Conflicts are results of discordant needs, impulses or demands. Thus, education institution sares tructured to function coherently. However, every individual's satisfaction at the same time is impossible. There for econflict present sit self as unavoidable. These kind of conflicts need to be resolved with long terms trategies and planned carefully. Thus, school managers can effect these situations with positeve attitude of administration an dresolving strategies which can eventually result making the workplace more habitable.