Farklı liselerde öğrenim gören öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri ile yabancı dil kaygıları arasındaki ilişki(İstanbul i̇li Maltepe i̇lçesi örneği̇)
The relationship between perfectionism traits and foreign language classroom anxiety of high school students
  1. Tez No: 356317
  2. Yazar: BEGÜM GÜÇBİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik Özellikleri, Yabancı Dil Kaygısı, Perfectionism Traits, Foreign Language Anxiety
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı, farklı liselerde öğrenim gören öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri ile yabancı dil kaygıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Giriş, Kavramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgular ve Yorum, Sonuç Tartışma ve Öneriler şeklindedir. Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 9 farklı lisede öğrenim gören 378 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bu öğrencilerin 197'si kız, 181'i erkektir. Araştırmada öğrencilerin mükemmeliyetçilik özelliklerini belirlemek için Frost, Marten, Lahart ve Rosenblate (1990) tarafından geliştirilen ve Mısırlı-Taşdemir (2004)tarafından Türkçe'ye uyarlanan Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği; öğrencilerin yabancı dil kaygı düzeylerinin belirlenmesi için Horwitz (1986) tarafından geliştirilip Dalkılıç (2001) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Yabancı Dil Kaygı Ölçeği, demografik özellikler için de araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği'nin 6 alt boyutu bulunmaktadır. Bu alt boyutlar; Düzen, Davranışlardan Şüphe, Ailesel Eleştiri, Hatalara Aşırı İlgi, Aile Beklentileri ve Kişisel Standartlardır.Yabancı Dil Kaygı Ölçeği'nin alt boyutu bulunmamaktadır. Araştırmada demografik özelliklerin yüzde ve frekans tabloları çıkarılmıştır. Ayrıca öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri ve yabancı dil kaygıları, bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının analizi yapılmış ve kendi aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 15 programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği alt boyutları ile Yabancı Dil Kaygı Ölçeği arasındaki ilişkiyi belirlemek için yapılan Pearson Korelasyon Analizi sonucunda Yabancı Dil Kaygı Ölçeği puanları ile Mükemmeliyetçilik Ölçeği Hatalara Aşırı İlgi alt boyutu, Davranışlardan Şüphe alt boyutu,Ailesel Eleştiri alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Diğer puanlar arasındaki ilişkiler anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to analyse the relationship betweenperfectionismtraits and foreign language classroom anxiety of high school students the research consists of five sections. These are; Introduction, Conceptual Framework, Methods, Results and Explanation, Conclusion Discussion and Recommendations. The research was carried out in 2012-2013 academic year on 378 students studying in 9 different high schools affiliated to İstanbul Maltepe District Education Directorate. 197 female and 181 male students got involved in this research. In order to measure perfectionism traits of the student, Frost, Marten, Lahart and Rosenblates' Multi Dimensional Perfectionism Scale; to determine foreign language classroom anxiety Horwitz's Foreign Language Classroom Anxiety Scale and also for demographic characteristics, Personal Information Form prepared by the researcher were used in this research. Multi Dimensional Perfectionism Scale includes six dimensions: Organization, Concern over Mistakes, Doubting about Actions, Parent Expectation, Parental Critism and Personal Standarts.Foreign Language Classroom Anxiety Scale does not include any dimensions. The frequency tables and percentage of demographic characteristics were presented. Also, Perfectionism Traitsand foreign language classroom anxiety of the students were tested; analysis on whether those variables diversified or not was carried out according to demographic characteristics and the relationships among them were analyzed. The acquired data were analyzed and interpreted by SPSS 15 program. As a result of Pearson's Correlation Analysis that was done to determine the relationships between 'Multi Dimensional Perfectionism Scale' sub-dimensions and“Foreign Language Classroom Anxiety Scale”a significant relationship was founded among Concern over Mistakes sub-dimension, Doubting about Actions sub-dimension, Parental Critism sub-dimension in a positive way when the results of the research was evaluated. Relationships between other dimensions were not found significant.