Kurumsal kimlikte simgecilik üçgen simgesi örneği; Üçgen simgesinin belirtge olarak antropolojik bir incelemesi
Symbolism in corporate identity, example of triangle symbol; An anthropological study on triangle symbol as a mark
- Tez No: 356328
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal kimlik, İşaret, Amblem, Belirtge, Üçgen, Simge, Simgecilik, Marka, Kurumsal Tasarım, Logo, İkon, Marka Tasarımı, Sembolizm, Sembol, Grafik tasarım, Simgesel Antropoloji, Kültür Antropolojisi, Göstergebilim, Görsel İletişim Tasarımı, Kitle iletişimi, İletişim, Antetli kağıt, Üçleme, Corporate identity, Symbol, Sign, Emblem, Logotype, Symbolism, Corporate Design, İcon, Brand, Branding Design, Triangle, Graphic design, Symbolic Anthropology, Culture Anthropology, Semiyotic, Visual communication design, Mass communication, Communication, Letterhead, Trinity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 472
Özet
Son on yıl içerisinde önemi gün geçtikçe artan konulardan bir tanesi de kurumsal kimlik tasarımında simgeciliktir. Kurumsal kimlik tasarımında, marka yaratmada en önemli temsil öğesi, kurumun-firmanın veya şirketin simgesi-markası olan belirtgesidir. Kurumsal kimlik tasarımında belirtgenin geometrik şekil referanslı olması tasarımın esaslarındandır. Özelde üçgen şeklinin kurumsal kimlik tasarımında simgecilik anlayışı çerçevesinde tercih edilmesi; üçgenin, insanlığın en eski temel şekli olması ve yazı öncesi dönemde piktogramlar, kitleler ile iletişim kurduğu döneme ait geçmişi ve öyküsünün olmasındandır. Gerek simgesel antropoloji ve göstergebilim, gerekse de grafik tasarım ve görsel iletişim yönünden de temel bir öneme sahip olan üçgen formu aynı zamanda modern çağın üç temel simgesi olan üçgen-kare ve dairenin en önemli bir öğesidir. Kurumsal kimlik tasarımının da vazgeçilmez bir öneme sahip belirtgesidir. Sosyal bilimciler, antropologlar, kitle iletişimcileri ile tasarımcılar, sözlü iletişimin ilk öğesi olan dil ve onu izleyen resim ve görsel dil üzerine insanın soyut düşünme yeteneğinin bir uzantısı olan simgesel düşünme ve algı konusunu incelemişler, üst dil arayışlarını sürdürmüşler, işaret, simge dili yaratarak yeni iletişim yöntem ve metodları geliştirmişlerdir. Bu tez çalışması,“kurumsal kimlikte simgecilik ve üçgen simgesi örneği; üçgen simgesinin belirtge olarak antropolojik bir incelemesi”ni kapsamaktadır. Tez çalışmasında karşılaştırılan metodlar aşağıdaki gibidir; • Sözlü görüşme, mülakat • Anket Yöntemi Bu çalışmada; kültür antropolojisi, göstergebilim, kitle iletişimi ve görsel iletişim ile grafik tasarım alanındaki kuramsal-uygulamalı ve teorik düzeyde literatür taraması, araştırma-inceleme yapılmış olup sosyal bilimlerde farklı yaklaşımlar incelenmiş ayrıca, yedi ulusal, yedi uluslararası kurum-kuruluş ile nitel-kalitatif görüşme tekniği ile sözlü görüşme-mülakat metodu kullanılarak sorular yöneltilmiş, emik ve etik yaklaşımlar test edilmiştir. Son etapta, anketlerle farklı meslek grubundaki kitleler üzerinde kurumsal kimliği açıklarken, kurumların kullandıkları şekillerin etkileri ile, kurumların öne çıkartmak istedikleri özelliklerin önemi test edilmiş, üçgen şeklinin neyi çağrıştırdığı ve üçgen şeklinin, hangi özelliği daha fazla açıkladığı üzerine bilinç düzeyleri, duyarlılıkları test edilmiş, demografik sorular ile de internet kullanma sıklığı, eğitim durumu, cinsiyet ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular olarak: üçgen' şekli en fazla 'geometrik şekiller'e çağrışım yapmaktadır ve cevap verenlerin cinsiyetleri açısından da sonuçlar anlamlı farklılık göstermektedir. Kurumsal kimliği açıklayıcı şekiller ile ilgili bulgularda; 'renk' birinci derecede, 'yazı karekteri ve font' ikinci derecede, 'tarihi şekiller', 'doğal şekiller' de önemli bir unsur olarak ortaya çıkmıştır. Cinsiyetler açısından, 'renk' çok anlamlı, 'yazı karekteri ve font' 'anlamlı' farklılık göstermektedir. 'Kurumsal kimlikte kurumların öne çıkarttıkları özellikleri' ile ilgili bulgularda; 'güvenilirlik' birinci sırayı en önemli unsur olarak, ikinci sırayı da 'kalite' ve 'başarı' almaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the topics of major importance within the last decade is symbolism in corporate identity design. In corporate identity design, the most important representative element in creating a brand is a company's symbol-brand“emblem”. Also designing emblems by using geometric shape references in corporate identity design is an increasingly preferred approach. In particular, preferring triangle as a shape in corporate identity design, within the frame of symbolism is because the triangle is the oldest basic shape of humanity and has a history in communicating by pictograms before writing. In symbolic anthropology, semiotics, graphic design and visual communication design the shape of triangle has a basic importance and also is a fundamental element of modern age trilogy“triangle-square-circle”, and is an indispensable emblem in corporate identity design. Social scientists, anthropologists, mass communicators and designers studied language as the first matter of communication followed by pictures and visual language, the ability of abstract thinking as an extension of symbolic thinking and perception. They searched for an upper language by creating a sign-symbol language and developed new ways and methods of communication. This thesis involves“Symbolism in corporate identity design and the example of triangle symbol; an anthropological review of the triangle symbol as an emblem”. Methods used in the thesis are as follows; • Oral, in-depth interview • Conducted surveys Within this research; literature reviews in cultural anthropology, semiotics, mass communication, graphic design and visual communication design are done, different approaches to the social sciences are analyzed, ethical approaches are tested by the use of qualitative-quantitative inquiries and in-depth interviews with seven national and seven international companies. In the last chapter, to interpret corporate identity on different occupational groups surveys are used. The influence of the shapes used and the importance of accentuated characteristics and the triangle shape as a reminiscent and explicative are tested on cognitive, sensitivity levels and by demographic questions the rate of internet use, educational profile, gender and results are evaluated. Results as: Triangle 'shape most' association to operate geometric shapes and gender of the respondent in terms of the results showed significant differences. Corporate Identity in the Explanatory Figures about the findings; 'Color' in the first degree, 'Font Face and Font' in the second degree, 'Historical Figures', 'natural way' he has emerged as an important element. In terms of gender, 'Color' very significant 'Font' There are significant differences. 'Corporate Identity that calls forth the Authority Properties' findings regarding the; 'Reliability' as the most important elements of the first row, the second row in 'Quality' and 'Success' is an important element.