Financial risk management, a research on derivatives usage by registered corporations of İstanbul Stock Exchange
Finansal risk yönetimi, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin türev ürünleri kullanımı üzerine bir araştırma
- Tez No: 356339
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRSEL PİRİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: türev ürünler, risk, finansal risk yönetimi, Borsa Istanbul, derivatives, risk, financial risk management, Istanbul Stock Exchange
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son otuz yılda Türkiye'de kullanılan türev ürünlerin çeşitliliği artmış olmasına rağmen, bu araçların Borsa Istanbul'da işlem gören firmalar tarafından finansal risk yönetimi amacıyla ne kadar verimli bir şekilde kullanıldığı konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışma Borsa Istanbul'da işlem gören şirketlerin türev araçları kullanım amaç ve derecesini anlamak, işbu firmaların finansal risk yönetimi algıları hakkında bilgi edinmek ve karşılaştırmalı çalışmalar yapılabilmesi için veri bankası yaratmaya katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Borsa Istanbul'da işlem gören firmaların türev ürünleri kullanım derecesini anlamak amacıyla Wharton School'un 1998 yılında Amerika'da uygulamış olduğu anket Türkiye'deki finansal sisteme göre gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra ilk olarak 2012 yılında Borsa Istanbul'da işlem gören bütün firmalara gönderilmiş ve firmaların %22'sinden analiz için kullanılabilir cevaplar alınmıştır. Bu anketten elde edilen veriler sonucunda türev araçların kullanımının finansal kesim dışındaki firmalar arasında pek yaygın olmadığı görülmüştür. Türev araçları kullanan firmaların büyük bir kısmı ise bir önceki seneye kıyasla türev araçlar kullanımlarının aynı seviyede kaldığı ya da arttığını belirtmişlerdir. Veri analizi sonuncunda türev araç kullanan firmaların faiz oranı türevlerini döviz türevlerinden daha az kullandığı anlaşılmıştır. Firmaların finansal kontrol ve raporlama politikalarına bakıldığında ise genellikle iyi tanımlanmış kontrol ve raporlama göstergeleri bulunmasına karşılık risk yönetimi algılarının kar odaklı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although the variety and complexity of available derivative instruments increased in Turkey over the past three decades, the efficient usage of derivative instruments for financial risk management purposes by the registered corporations of Istanbul Stock Exchange (ISE) is ambiguous. This study was undertaken in order to understand the usage level of derivative instruments by the registered corporations of Istanbul Stock Exchange (ISE), to help forming a database considering the gap in the knowledge in this subject and to understand the perception of financial risk management of the registered corporations. In order to investigate the usage of derivatives by the corporations registered to ISE, the 1998 survey on financial risk management practice and derivatives use by non-financial corporations in the United States undertaken by the Weiss Center for International Financial Research of the Wharton School and CIBC World Markets was sent to all corporations registered to ISE. 22% of corporations gave usable responses. The data gathered from the survey shows that derivatives usage is not very common among non-financial corporations registered to Istanbul Stock Exchange and the intensity of derivative instruments usage of a significant proportion of derivative users stayed constant or increased. The study also reveals that actual derivative users use interest rate derivatives less frequently than currency derivatives. Regarding control and reporting policies, all results indicate a well monitored organization however; it is interesting that approximately a third of the firms have a profit based approach of risk management evaluation.