Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Milli Mücadele kadrosu
The staff of the National Struggle in the leadership of Mustafa Kemal Pasha
- Tez No: 356359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti, Milli Mücadele, Biyografi, Komutan, Türkiye Cumhuriyeti, The First World War, Ottoman Empire, The National Empire, Biography, Commander and Turkish Republic
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Fransız Devrimi?nin yaymış olduğu milliyetçilik akımı ile Endüstri Devrimi?nin ortaya çıkardığı hammadde ve pazar ihtiyacı Birinci Dünya Savaşı?nın çıkmasına neden olmuştur. Söz konusu savaş insanlığın o döneme kadar gördüğü en büyük savaş olmakla beraber çok uluslu imparatorlukların yıkılıp yerine ulus- devlet sürecinin başlamasını sağlamıştır. Osmanlı Devleti?nin yıkılıp yerine bir ulus-devlet olan Türkiye Cumhuriyeti?nin kurulması bu süreçte gerçekleşmiştir. Bu çalışma, Birinci Dünya Savaşı?nın hemen ardından Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlatılan ve Osmanlı Devleti?nin son döneminde yetişmiş kişilerin katılımı ile Türk Milleti?nin gösterdiği büyük özveri sonucu başarıya ulaşan Türk Milli Mücadelesi?ni ve bu mücadeleye katılan kişilerin biyografilerini içermektedir. Bu kişiler; Cafer Tayyar Eğilmez, Ali Fuat Cebesoy, Musa Kâzım Karabekir, İbrahim Refet Bele, Rıdvan Hüsrev Gerede, Bekir Sami Günsav, Kâzım Özalp, Hüseyin Rauf Orbay, Bekir Sami Kunduh, Mustafa İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve İzettin Çalışlar?dır. Bunun dışında Milli Mücadele?nin önderi Mustafa Kemal Paşa?nın Milli Mücadele lideri olmasına giden yol da çalışmada yer almaktadır. Çalışma, Milli Mücadele?nin çeşitli saflarında yer alan isimlerin hayatları, görev yaptıkları cepheler, siyasi yaşamları ve kişilikleri üzerine odaklanmıştır. Çalışmanın hazırlanmasında birinci el kaynak konumunda olması nedeniyle kendilerinin anılarından ve hatıratlarından yararlanılmıştır. Bunun dışında Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele Dönemi?nin arka planı da çeşitli kaynak eserler, araştırma eserler ve arşivlerden yararlanılarak oluşturulmuştur. Milli Mücadele?nin kazanılmasında bu isimlerin oynadıkları rol unutulmamalıdır. Mustafa Kemal Paşa ile birlikte Kurtuluş Savaşı?nda görev yapan bu isimler Türk Milleti tarafından her zaman hatırlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Nationalism which was spreaded by French Revulation and the need of raw material and market which was revealed by Industrial Revulation caused the First World War. Not only was that the biggest war humanbeing had seen but also it provided the process of the nation-state instead of the multinational empires. The foundation of Turkish Rebuplic which is the nation-state in place of the demolished Ottoman Empire was in the same process. This thesis, includes the Turkish national struggle which was started in the leadership of Mustafa Kemal Pasha, just after First World War and also achieved as a result of the great devotion shown by society and the commanders who were educated in the last breath of the Ottoman Empire, and the biographies of those men. Those men were, Cafer Tayyar Eğilmez, Ali Fuat Cebesoy, Musa Kâzım Karabekir, İbrahim Refet Bele, Rıdvan Hüsrev Gerede, Bekir Sami Günsav, Kâzım Özalp, Hüseyin Rauf Orbay, Bekir Sami Kunduh, Mustafa İsmet İnönü, Fevzi Çakmak and İzettin Çalışlar. In addition, it includes the route which made Mustafa Kemal Pasha, the chief of the National Struggle, as a leader of the Independence War. The thesis is focused on the lives, fronts, political lives and personalities of those men who took part in several ranks of the National Struggle. In the preparation of this, their own memories have been used as they are in the situation of the primary source. Besides, the background of the First World War and The Independence War has been formed by being benefited from several works, surveys and archives. It should not be forgetten the role of those men in the trophy of the National Struggle. Those men who were on duty in The Independence War in company with Mustafa Kemal Pasha are always remembered.