Toplumsal değişim bağlamında Yavuz Turgul filmleri
In the context of social change of Yavuz Turgul movies
  1. Tez No: 356360
  2. Yazar: TUNCAY SALICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sineması Yavuz Turgul Toplumsal Değişim Filmler ve Senaryolar Film Karakteri, Turkish Cinema Yavuz Turgul Social Change Cinema Yeşilçam
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
1914 yılını başlangıç noktası olarak kabul ettiğimiz Türk Sinemasında bugüne kadar birçok film çekilmiştir. Ve bu çekilen filmler Türk film karakterinin oluşmasına yol açmıştır. Dönemsel olarak bakıldığında Türk sinema sektörü film kalitesi anlamında çok kötü süreçlerden geçmiştir. Bu süreçlerden geçilirken birçok yönetmen ve oyuncu bu süreçlere uymak zorunda kalarak ilkelerinden taviz vererek düzene ayak uydurmak zorunda kalmışlardır. İşte bu süreçlerden geçilirken birtakım yönetmenler ve sektörün içindeki diğer gruplar bu süreçlere uymayarak ilkelerinden tavizler vermemişlerdir. Ve kendilerini bu sürecin dışında tutmayı başarmışlardır. Böylece Türk seyircisinin gözünde daha iyi bir yer edinmişlerdir. İşte bu çalışmanın da konusu olan Yavuz Turgul?u bu gruba ait bir sinema yönetmeni olarak adlandırabiliriz. Bu çalışmanın ilk bölümünde Türk sinema tarihin dönemler olarak ele alınmıştır. Ve toplumsal değişim ve dönüşüm zamanlarına göre ve Türk seyircisinin de bu değişim ve dönüşüm zamanlarına göre kendisine sunulan sinema ürünlerine karşı vermiş olduğu tepkide önemli bir yer tutmaktadır bu dönemlerde, ileriki bölümlerde de bu konu ele alınarak işlenmiştir. Ve filmlerin hepsinde de olmasa bir kısmında içinden geçilen dönemler filmlere konu olmuştur. Yavuz Turgul?un yönetmenliğini ve senaryosunu yazdığı filmler ele alınmıştır. Sonraki bölümlerde ve filmlerin anlattığı hikayeler verdiği mesajlar ve çekildikleri dönemle ilişkileri incelenmiştir. Yavuz Turgul filmlerinin karakter yapısını oluşturan ve filmlerinde kullandığı özgün karakterler ve diğer filmlerinde birbirine benzeyen ve ayrılan yönleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
We accept the year 1914 as the starting point of many movies were filmed so far in Turkish Cinema. And this has led to the creation of movies shot with the character of the Turkish film. All in all, the Turkish cinema sector in terms of quality of periodic film has a very bad processes. Many actors and directors during the transition to these processes by being forced to comply with the principles of these processes by making compromises have had to keep pace with the order. Here are some of these processes during the transition to the directors and other groups within the industry to comply with the principles of these processes have not given concessions. And I have managed to keep themselves out of this process. Thus, in the eyes of the Turkish audience have acquired a better place. This study is also the director of a film which is the subject of this group can be designated as Yavuz Turgul. In the first part of this study are discussed in terms of Turkish cinema history. And according to the time of social change and transformation and the Turkish audience in times of change and transformation of these films submitted to it by the response given to the products plays an important role during this period, be discussed in the following sections of this topic studied. And the film is not in all of them pass through a part of the period was the subject of movies. Written and directed by Yavuz Turgul films are discussed. The messages and stories told by the next sections and films were taken to examine the relationships period. Yavuz Turgul films and films that make up the character structure of the films' original characters and similar to each other and separated from other aspects are discussed.