Üniversite gençliğinin evlilik, aile ve boşanma konusundaki düşünce ve görüşleri üzerine sosyolojik bir araştırma: Karabük Üniversitesi örneği
A sociological research on thoughts and opinions of university students: Karabuk University about marriage, family and divorce
  1. Tez No: 356367
  2. Yazar: TEVFİK KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. MAHMUT YÜCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Evlilik, Aile
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin evlilik, aile ve boşanma konusundaki düşünce ve görüşlerinin nasıl şekillendiği incelenmiştir. Çalışma Karabük Üniversitesi?nde yapılmıştır. Araştırmada ?Karabük Üniversitesi? öğrencilerine 26 sorudan oluşan, farklı değerlendirmeleri içinde barındıran anket uygulanmıştır. İlk bölümde öğrencinin cinsiyeti, yaşı, geliri okuduğu bölümü, aile yapısı gibi bağımsız değişken sorulara yer verilmiştir. Diğer bölümlerde öğrencinin, evlilik, aile ve boşanma konusundaki düşünce ve görüşlerine yer verilmiştir. Bu bölüm kendi içinde, ayrıca üç bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölümde, gençlerin evlilikle ilgili görüş ve düşünceleri araştırılırken, ikinci bölümde gençlerin aile konusundaki düşüncelerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise gençlerin boşanma konusundaki düşünce ve görüşleri incelenmiştir. Araştırmaya katılan gençlerin verdiği cevaplar doğrultusunda ortaya çıkan bulguların bazıları şöyle özetlenebilir: Araştırmaya katılan gençlere göre kızlar için ideal evlilik yaşı 22-24 aralığında iken, erkekler için ideal evlenme yaşı 25-29 aralığında olmalıdır. Gençlerin büyük oranı, evlenme kararını evlenecekleri kişi ile birlikte verip sonra anne-babalarının rızasını almayı istemektedirler. Gençler tanışarak evlenmeyi kendilerine yakın bulmaktadırlar. Evlilik öncesi nişanlık dönemi, evleneceği kişiyi tanımak ve yanlış kararlar vermemek için gerekli olduğunu düşünmekteler. Gençler, hem dini hem resmi nikah olasını istemektedirler. Araştırmaya katılan gençler, ailede otoritenin eşler arasında dağılması gerektiğini düşünmektedirler. Kendileri için ideal ailenin, karşılıklı sevgi, saygı ve bağlılığın olduğu aile olarak ifade etmişlerdir. Gençler, ailevi problem yaşadıklarında karşılıklı oturup çözmeyi düşünmektedirler. Boşanmaların kolay olmaması gerektiğini düşünen gençler için en önemli boşanma sebepleri, eşler arasındaki iletişim kopukluğu, fiziki şiddet görmektir. Özetle, araştırmaya katılan üniversite gençleri evlilik ve aile kurumuna olumlu bakmakta, boşanmaların kolay olmaması gerektiğini düşünmektedir. Ülkemizde yaşanan hızlı toplumsal değişimden ise olumlu/olumsuz etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is an understanding effort of thoughts and opinions of students about marriage, family and divorce on the sample case of Karabuk University students. A questionnaire consisting of was implemented on students. In first section, questions like age, gender, income, family type were given place. Thoughts and opinions about the marriage, family and divorce can be found in other sections. This section is separated into three parts. While the first part includes the research on opinions about marriage, the second part deals with thoughts about family. And divorce was examined in the third part. The findings of the study can be summarized as follows: While the girls ideal marriage age is within the range 22-29, the boys ideal marriage age is within the range 25-29. Most of them first want to take marriage decision with their partner then receive their parent?s approval. The idea of getting marriage after knowing each other is closer for them. The engagement is necessary to meet the one will get married and not to give a wrong decision. They want to have both civil and religious marriage. Students think that the authority should be shared between the spouses in the family and love, respect and loyalty form an ideal family. When they face a problem solving it is important. For young people the leading grounds for divorce are lack of communication, physical violence. Briefly, students lean towards marriage and family and think that divorcing should not be easy. The rapid change effects the youth. Keywords : Youth, marriage, family.