Konaklama işletmelerinin sosyal sorumlulukları: Safranbolu örneği
Social responsibility of accomadation institutions: Safranbolu sample
  1. Tez No: 356379
  2. Yazar: MEHMET UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Sosyal Sorumluluk Standartları, Konaklama İşletmeleri, Safranbolu, Social Responsibility, Social Responsibility Standards, Hospitality Industry, Safranbolu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezin amacı, Safranbolu?da faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin sosyal sorumluluk faaliyetlerine bakış açıları, ne derecede sosyal sorumluluk faaliyetleri gerçekleştirdikleri, yerine getirilen sosyal sorumluluk faaliyetlerinin işletmelere ne tür katkılar sağladığını belirlemektir. Bu çerçevede Türkiye turizm sektörüne yönelik sosyal sorumluluk konusunu bir bütün olarak ele alan yapıtların sınırlı sayıda olması ve ülkemizdeki hizmet sektöründe yer alan konaklama işletmeleri üzerine bu konuyla ilgili yapılan çalışmaların yetersiz olması çalışmanın yapılmasındaki en önemli etken olmuştur.Çalışmada konu çeşitli yönlerden incelenmeye çalışılmış ve çalışma üç bölümden oluşturulmuştur. İlk bölümde, konaklama işletmeleri perspektifinden sosyal sorumluluk kavramı tarihsel sürece uygun olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde, konaklama işletmeleri açısından sosyal sorumluluğun kapsamı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, turizm sektöründe yer alan konaklama işletmelerinin sermayedarlarına, müşterilerine, iş görenlerine, devlete, rakiplerine, doğal çevre ve kültürel varlıkların korunmasına ve topluma karşı sosyal sorumluluklarını ne ölçüde gerçekleştirdiğine yönelik bir uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the views of employees working at the hospitality industry in Safranbolu towards the social responsibility of tourism enterprises, social responsibility activities carried out by the hotel enterprises, and their views on the advantages and contributions of social responsibility projects to the hotel business. This study will make contributions to the literature on social responsibility at the hospitality industry by means of identifying the social responsibilty activities of hotel enterprises, of which there is relatively limited number of studies at present in Turkish tourism industry.In this study various aspects of social responsibility are attempted to analyse. The study consists of three chapters. In the first chapter the literature on social responsibility and the history of socail responsibility are examined. In the second chapter the context of the social responsibility is determined in terms of hospitality industry. In the third chapter the results of an emperical survey on the social responsibilities of hotel enterprises towards employees, customers, goverment, environment, stakeholders, competitors, community which was conducted at the hotel enterprises in Safranbolu are presented.