Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kurumsal yönetim uygulamaları: Karabük ilinde bir araştırma
Corporate governance of small and medium- sized enterprises: The Case of Karabuk
- Tez No: 356380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Kurumsal Yönetim, Karabük İli, SMEs, Corporate Governance, Karabük City
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Büyük işletmeler için oldukça önemli olan kurumsal yönetim küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) olarak nitelendirilen ve ülke ekonomilerinde dinamik rol oynayan işletmeler açısından da oldukça önemlidir. Bu çalışmada genel hatlarıyla KOBİ tanımlamaları, gelişimleri hakkında bilgi verilerek, ikinci bölümde kurumsal yönetim üzerinde durulmuş ve son bölümde Karabük? teki KOBİ niteliğindeki işletmelerde kurumsal yönetimin ne kadar uygulanabildiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Ayrıca, bu çalışmada Karabük ilinde uygulanan alan araştırmasına ilişkin istatistikî bulgulara ve bu bulguların değerlendirilmesine yer verilmiştir. Fonksiyonel değişkenlere ilişkin veriler One Way Anova ve One Sample t testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Anket bulguları ışığında Karabük?teki KOBİ?lerin kurumsal yönetim uygulamalarının öneminin ve faydalarının farkında oldukları fakat bunun için herhangi bir çalışma yapmadıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance which is very important for big business administration has also crucial importance for the small and medium- sized enterprises that have dynamic role in country economy. In this study: a general description of SMEs definition and evolution will be made. In the second part of this study, a clear picture of corporate governance will be drawn and the final part of this study statistical findings about the research which aims to determine corporate governance of SMEs in Karabuk qualified. One of the method of qualitative research is face to face interview was used in this study. Also, statistical findings of field work of SMEs in the Karabük city is submitted. The data of functional varieties is analysed by using One Way Anova and One Sample t tests. It has been concluded in the survey findings that managers and owners of SMEs in Karabük is aware about importance and benefits of corporate governance, but they are not work about these subject.