Kardemir A.Ş. kapasite artışının katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi sürecinin analizi
Analysis of capacity growth to high value added products at Kardemir Co
  1. Tez No: 356378
  2. Yazar: ZEREN KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT ŞİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demir, Çelik, Kardemir, Katma Değer, Iron, Steel, Kardemir, Added-Value
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Demir cevherinin veya hurdanın entegre tesislerde veya elektrik ark ocaklarında ergitilmesi ile üretilen çelik ürünleri, yassı ve uzun olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Ancak, ham çelik ürünlerinin sayısız çeşidi ve kullanım alanı vardır. Ağır sanayi sektörlerinden en önemlisi olan demir çelik sektörü inşaat, altyapı, otomotiv, beyaz eşya ve makine sanayi gibi pek çok ana endüstriye hammadde sağlamaktadır. Bu nedenle bir ülkenin kalkınması, güçlü bir demir çelik sektörüne ve tüketimine sahip olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Fazla kapasiteden dolayı sürekli dalgalanmaların yaşandığı sektör, 2002 yılından bu yana Çin?de ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan talep artısı sayesinde karlılığını ve finansal gücünü arttırmıştır. Gelişmiş ülkelerde çelik endüstrisi entegre tesislere dayalı olup katma değeri yüksek, yüksek mukavemetli çelik, paslanmaz çelik vb. gibi ürünlere yönelmiştir. Dünyadaki bu duruma paralel olarak Türk demir çelik sektöründe de önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Yassı ve uzun ürün arz/talep dengesizliği, enerji ve üretim maliyetlerinin yüksek olması ve hammaddede dışa bağımlılık gibi sorunlara rağmen Türk demir çelik sektöründe de katma değerli ürün kavramı önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir. Kuruluşundan itibaren ülkemizin dört bir yanındaki çok sayıda çimento ve şeker fabrikasının, kara ve demiryolu köprülerinin, tersane, baraj ve santrallerin imalat ve montajı ile Erdemir, İsdemir, Seydişehir Alüminyum gibi ülkemizin en büyük sanayi tesislerinin imalat ve montajını gerçekleştiren Kardemir, günümüzde de katma değeri yüksek ürünlere yönelmeyi planlamaktadır. İşte bu süreçte Kardemir A.Ş. yöneticileri üzerinde yapılan araştırmada anket yöntemi ile elde edilen veriler, Independent-Samples t Testi ve One-Way Anova testi kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Steel products, produced by iron ore or scrap with smelting process in electric arc furnaces or integrated plants, are divided into two main groups. And, There are also various types and usage areas for crude steel products. Iron and steel industry, the most important sectors of heavy industry, provides raw materials to contruction, infrastructure, automotive, white goods sectors and etc. Because of this reason, development of a country is directly related with strong iron and steel sector and its consumption. Constant fluctuation due to over capacity, is experienced in this iron and steel sector and since 2002 with the increase in demand in China and developing countries, incereased profitability and financial strength. In develeped countries, the steel industries based on the integrated facilities and this countries directed high value added, high strength steel, stainless steel and so on. products. In parallel to this situation in the world, there has been significant progress in the Turkish iron and steel industry. Flat and long product supply/demand imbalance, dependence on energy and raw materials, such as production cost are high, despite this problems, the concept of value-added products in the Turkish steel industry has become an important item on the agenda. Kardemir has been in manufacturing and installation proceess of a large number of cement and sugar factories all over the country, roads and rail bridges, shipyards, power plants, Erdemir, İsdemir, Seydişehir such as big industrial plant?s manufacturing and installation, since the establishment. And Todays, Kardemir plans to turn to high value-added products. Here?s the process Kardemir, the datas obtained by the method of questionnaire survey conducted on managers Independent-Samples t Test and are analyzed using One-Way Anova Test.