Modern Türk edebiyatı içinde Nuri Pakdil'in Edebiyat dergisinin yeri ve rolü
The role and place of Nuri Pakdil's Edebiyat (Literature) magazine in modern Turkish literature
  1. Tez No: 356406
  2. Yazar: İLHAN SADIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nuri Pakdil, Edebiyat, dergi, İslamcı düşünce, edebî türler, Nuri Pakdil, Literature, magazine, Islamic thought, literary genres
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Tez çalışmamızda İslâmcı düşüncenin farklı sesi olarak dikkat çeken Nuri Pakdil'in önderliğinde çıkan“Edebiyat”dergisini konu edindik. 1969-1984 yılları arasında çıkan derginin modern Türk edebiyatı içindeki yeri ve önemini belirlemeye çalıştık.Beş ana bölümden oluşan çalışmamız, dergi-edebiyat ilişkisinin anlatıldığı ve Edebiyat'ın düşünce olarak aynı çizgide yürüdüğü Sırât-ı Müstâkim (Sebîlürreşâd), Büyük Doğu ve Diriliş dergilerinin tanıtıldığı bir girişle başlamaktadır. Birinci bölümde, Edebiyat'ın şekil ve içerik özellikleri açıklanmıştır. İkinci bölümde dergide yer alan edebî türler sınıflandırılmıştır. Üçüncü bölümde edebî metinler temalarına göre ayrılmıştır. Dördüncü bölümde edebî mesele ve konular değerlendirilirken, beşinci bölümde ise edebiyat dışındaki diğer konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the“Edebiyat”magazine released under the leadership of Nuri Pakdil, who has a different voice in Islamic movement of thought. We have tried to determine the role and place of this magazine in modern Turkish Literature between the years 1969-1984. Consisting of five sections, our study starts with an introduction in which the relationship between magazines and literature is explained; the magazines named Sirat-i Mustakim (Sebilurresad), Buyuk Dogu and Dirilis which share the same viewpoints the magazine“Edebiyat”are introduced. In the first section the form and content of“Edebiyat”is explained. In the second section, the literary genres in the magazine are classified. In the third section literary texts are classified in accordance with their themes. In the fourth section literary issues and topics are discussed and finally in the fifth section extra-literary topics are mentioned.