Marka Hukukunda sessiz kalma yoluyla hak mahrumiyet
Losing right by remaining silent under Turkish Trademark Law
- Tez No: 356425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR KALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sessiz kalma, hak mahrumiyeti, hükümsüzlük davaları, Remaining Silent, Losing Right, Nullity Cases
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüz Türk hukukuna bakıldığında“sessiz kalma yoluyla hak mahrumiyeti”ilkesinin herhangi bir hükme bağlanmadığı görülmektedir. Topluluk Marka Tüzüğü ve 89/104/AET Yönergesinde belirtilen bu ilke, Türk hukukunda kaynağını Türk Medeni Kanununun ikinci maddesinden almaktadır. Kanunlarda belirtilmemiş olmasına karşın gerek doktrin gerekse de Yargıtay kararlarında bu ilkenin Türk hukukunda da uygulama alanı bulduğunu görmekteyiz. Bu çalışmada sessiz kalma yoluyla hak mahrumiyeti incelenmiş olup, ilk bölümde bu ilkenin uygulama alanı bulduğu hükümsüzlük davalarına da genel olarak değinilmiştir. Sessiz kalma yoluyla hak mahrumiyeti ilkesi incelenirken, ilkeye temel oluşturan dürüstlük kuralı ve hakkın kötüye kullanılması yasağı genel olarak açıklanmış ve daha sonra sessiz kalma yoluyla hak mahrumiyetinin gerçekleşebilmesi için gerekli olan unsurlar ele alınmıştır. Unsurlar incelenirken doktrinde yer alan tartışmalı konular ve görüşler ile Yargıtay'ın bu konulardaki kararları incelenmiştir. Son olarak ise sessiz kalma yoluyla hak mahrumiyetinin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak sonuçlar mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The principal of“losing right by remaining silent”has not been governed under Turkish law by legislation. The base if the aforementioned principal which is legislated under EC Council Regulation on Trademark and Directive numbered 89/104/EC under Turkish law is Article 2 of the Civil Code and even tough this principal is not legislated by law, we can note the examples of it under both doctrine as well as the Supreme Court judgments. The principal of“losing right by remaining silent”is the subject matter of this document and nullity cases of which the aforementioned principal has been subject to is mentioned in general. Bona fide and abuse of right principals which are the basis of the principal of losing right by remaining silent principal has been stated while discussing it generally and furthermore, the requirements for the existence of this principal is mentioned as well. The disputed ideas in the doctrine and the Supreme Court judgments on this matter are stated hereunder. Lastly, the consequences of the existence of losing right by remaining silent principal are examined.